Psykiater tog ut miljonvinst men nekade terapeut

2:53 min

Chefen Ola Gefvert inom närpsykiatrin i Enköping gjorde en miljonvinst i de egna företagen, men vägrade skickade våldtäktsoffret "Nora"till en legitimerad terapeut.

Nora försökte efter Göran Lindbergs våldtäkt få hjälp av bearbeta händelsen av en kvinnlig psykolog. Psykiatern Ola Gefvert, som också äger vårdföretaget, krävde att hon skulle "sköta sig" ett halvår först.

– Hon hade bett, gång på gång, att få en kvinnlig terapeut, för det var vad hon behövde, men det struntade hennes läkare i, berättar Berenike Alfvén, som är Noras målsägarbiträde.

Vad tyckte du om det?

– Jag tyckte det var väldigt upprörande. Väldigt, väldigt upprörande att man inte tar fasta mer på hennes önskemål i det här avseendet, säger hon.

Ola Gefvert är psykiater och verksamhetschef för de privata företag som driver Närpsykiatrin i Enköping och Norra Uppland; Heby, Älvkarleby Tierp och Östhammar.

Han ansvarar för vården och är samtidigt är ensam ägare av företagen, som driver den: Närpsykiatri i Enköping AB och Närpsykiatri i Hätö AB.

Utöver lön gjorde han 2011 en totalt en aktieutdelning på 1,4 miljoner från de båda bolagen till sitt eget holdingbolag, Närpsykiatri i Enköping Holding AB. Därifrån plockade han ut en knapp miljon, 990 000, till sig själv.

Nora utsattes för en grov våldtäkt av den tidigare polischefen Göran Lindberg, som hade smeknamnet "Kapten Klänning". Hon begärde efter det att få träffa en kvinnlig psykolog, men det fick hon inte.

När var din tanke om en kvinnlig psykolog tänkt, frågar "Nora.

– Nej, svarar Ola Gefvert.

Ja, men när i sådana fall?

– Det är sex månader. När du har skött dig i sex månader kan vi ställa upp på det, säger Gefvert.

I en dold inspelning säger Ola Gefvert att hon måste "sköta sig" ett halvår innan han ska "köpa" en kvinnlig psykolog, som han uttrycker det.

– Det finns inget stöd för att det blir bättre för att man pratar med en kvinna, säger han.

Men det är min känsla, att det känns bättre för mig, säger Nora.

– Då säger jag att du får vara självskadefri i sex månader, så ska jag köpa en kvinna, säger Gefvert.

I samtalet säger Ola Gefvert att Nora inte behöver bearbeta, "att Kapten Klänning är ingenting" mot vad andra patienter varit med om.

– Dina 18 månader på Ulleråker är ingenting.

Det har väl inget med det här att göra?

– Det är ingenting jämfört med vad de tjejerna varit ute för, säger han.

Ska man jämföra så?

– Det ska man, säger Gefvert.

Han säger också Nora att hon är en av Uppsala läns mest svårbehandlade patienter. Ändå lät han henne i över ett år gå till en manlig skötare, istället för till en kvinnliga psykolog, som hon önskade.

– Jag har begränsat med resurser. Jag har en bra manlig behandlare, och därför tycker jag att det är det hon ska ha.

Men är det för att det kostar pengar? Om du hade skickat henne till en kvinnlig extern psykolog, hade det kostat mer pengar, eller hur?

– Det spelar ingen roll.

Men det hade det väl gjort?

– Ja, det hade kostat mer. Vart vill du komma?

Finns det någon risk att du sitter på två stolar, att du bestämmer vilken vård hon ska ha och att det är du som tjänar pengar på de här företagen?

– Det är alldeles riktigt att jag tjänar pengar på de här företagen. Det kan du ge dig tusan på, men jag tjänar mindre än om jag skulle vara överläkare på Akademiska sjukhuset. Det är jättetråkigt, säger Ola Gefvert, psykiater och verksamhetschef vid Närpsykiatrin i Enköping och Norra Uppland.

Nora heter egentligen något annat. Mer i andra delen av P1-dokumentären Den fastspända flickan på söndag den 20 januari efter 15 i P1. Då komer det också att gå att chatta med reportern.