Nya regler för fas tre räcker inte tycker LO

0:58 min

Arbetsförmedlingen nya möjligheter för att hjälpa de arbetslösa som finns i Fas tre eller sysselsättningsfasen med bland annat rehabilitering och starta-egetbidrag får kritik från LO. De är otillräckliga tycker Dan Gabrielsson, ordförande för LO-distriktet i Västsverige.

– De här små förändringarna tar ju inte itu med grundproblemen i Fas tre utan är mer som ett plåster på såren, säger Dan Gabrielsson.

Och han tror inte att det kommer att innebära en väg ut ur Fas tre för så särskilt många.

– Man måste ju också fundera på om man går omkring med ett självförtroende som sakta och säkert blir mindre. Man har en lön på 5 000 kronor i månaden, det kan väl vara en anledning till att människor känner sig deprimerade och mår dåligt. Att sedan erbjuda dessa rehabiliteringen, det känns ju som man försöker måla över ett stort problem, fortsätter han.

Vid årskiftet var det drygt 6 000 personer i Västra Götaland som sysselsattes med Fas trejobb.

Och det var nära en fördubbling på ett år trots att regeringen fick bakläxa av riksdagen i juni 2011 då regeringen uppmanades att upphöra med den åtgärden.

Dessutom har allt fler ungdomar hamnat där trots att Arbetsförmedlingen centralt pratat om nolltolerans mot ungdomar i Fas tre.

Dan Gabrielsson tycker därför inte att förändringarna i fas tre räcker.

– De här människorna behöver en förhoppning om få en åtgärd där man jobbar med utbildning till de yrken som kommer att komma och få en ersättning som det faktiskt går att leva på, säger LO-ordföranden i distriket i Västsverige, Dan Gabrielsson