Stoltenberg: Vi måste räkna med dåliga nyheter

Det är fortfarande oklart vad som hänt med åtta av de norrmän som togs som gisslan i onsdags vid gasanläggningen i In Amenas i Algeriet. Det sa Norges statsminister Jens Stoltenberg på en presskonferens vid 19-tiden i kväll. Enligt Algeriets statliga nyhetsbyrå har 12 gisslan och 18 gisslantagare dödats, siffrorna är dock osäkra.

Både Jens Stoltenberg och Norges utrikesminister Espen Barth Eide deltog i presskonferensen.

Stoltenberg inledde med att understryka vad han sa var den goda nyheten i dag: Att sex av de Statoil-anställda från In Amenas är fria och på väg hem, och att ytterligare en har satt sig i säkerhet i Algeriet.

Men fortfarande vet man inte vad som hänt med åtta norrmän som fanns på anläggningen.

– Vi går in i en helg där vi måste vara förberedda på dåliga nyheter, sa Jens Stoltenberg.

Han berättade också att han under dagen varit i kontakt med sin algeriske kollega och då fått veta att det fortfarande pågår en militäraktion på gasanläggningen.

Två specialutrustade flygplan är nu också beredda på att frakta hem skadade, varav ett Herculesplan med sjukvårdsutrustning.

– Vi har kapacitet att ta hem både norrmän och andra, sa Stoltenberg på presskonferensen.

Hur många gisslan som finns kvar på gasanläggningen är inte känt.

Norges utrikesminister Espen Barth Eide berättade på presskonferensen att även han har varit i kontakt med sin algeriske kollega under dagen.

Han säger att bostäderna på anläggningens område har säkrats, men att läget på produktionsdelen osäkert och att där fortfarande finns både gisslantagare och gisslan.

– Måste förbereda oss på att det blir en längre aktion, sa Espen Barth Eide på presskonferensen.

Både Stoltenberg och Eide säger sig ha vädjat till den algeriska regeringen om att iaktta stor försiktighet och om att gisslans liv och hälsa sätts i första rummet.

Tolv i gisslan har dödats sedan den algeriska armén inledde sitt fritagningsförsök. Det uppger Algeriets statliga nyhetsbyrå.

Bland de tolv ska det både ha funnits algerier och utlänningar.

18 gisslantagare uppges ha dödats.

Men än så länge är siffrorna osäkra.