Ytterligare två norrmän i säkerhet

0:32 min

Ytterligare två norska Statoilmedarbetare har kommit i säkerhet i natt, meddelade Statoils koncernchef Helge Lund på en presskonferens på lördagsmorgonen i Stavanger. För sex norrmän är situationen fortfarande oklar.

– Den ene av de två norrmännen är på väg till Norge just nu och den andre är i säkerhet och ska transporteras ut ur Algeriet i dag, sa Helge Lund.

Däremot vill han inte säga något om hur de har kommit ut så länge militäraktionen på området pågår.

– Vi har inte fått bekräftat att den militära aktionen är över.

– Vi jobbar vidare med att få klarhet i situationen och få in hjälp, säger Lund. Statoil har informerats om att planet som norska myndigheterna har sänt ner, sätts in i räddningsarbetet i Amenas, sa Lund.

Statoils eget kristeam ska i natt ha anlänt till Algeriet och situationen är fortsatt mycket allvarlig, betonar Lund.

Samtidigt uppger Rumäniens utrikesdepartement att tre rumänska medborgare som hållits som gisslan i In Amenas är fria.

"En i gisslan lyckades komma i kontakt med den rumänska ambassaden via mobiltelefon och guidades därifrån vilket räddade hans liv", heter det i ett pressmeddelande från departementet enligt AFP.

Kort efter Statoils presskonferens bekräftade även den norske utrikesministern Espen Barth Eide vid en direktsänd presskonferens på norska UD att två av de åtta som "i går befann sig i osäkerhet", nu är i säkerhet.

Enligt Barth Eide har norska UD nu "ganska stor insikt i situationen och handlingsförloppet", informationsläget har således förbättrats under natten. Norge samarbetar också med andra länder för att få till en luftbro in i In Amenas.

– Det SAS-flyg som stått startklart har nu fått landningstillstånd i In Amenas. Tillgången på flyg är inte längre ett problem, säger utrikesministern.

Han säger sig känna stor glädje och vara lättad över att ytterligare två norrmän är fria.

– Samtidigt känner jag djup oro över de sex som vi inte kan redogöra för. Vi bör förbereda oss på nyheter av olika karaktär de närmaste timmarna.

Barth Eide vill inte kommentera medieuppgifterna nu på morgonen om att det eventuellt ska finnas en skandinav - kanske en norrman - bland terroristerna eller hur gisslan har blivit fri.

– Så länge situationen inte är helt avklarad så kan det vara saker som vi vet som vi inte tycker är rätt att gå ut med offentligt, eftersom vi måste ta hänsyn till liv och hälsa och inte vill påverka de operativa förhållandena, sa den norske utrikesministern.

Ekot/TT