Många gisslan saknas fortfarande i Algeriet

1:51 min

Gisslandramat i Algeriet fortsätter. Läget för många av de utländska medarbetare som arbetade på gasanläggningen är fortfarande oklart. Algeriska myndigheter uppger att det finns tio personer kvar som gisslan. Terroristerna uppger att de håller sju utlänningar men det är många fler som också saknas.

– Vi samlades i ett rum, över 200 personer, men när algeriska militären slog till lyckades vi fly ut genom en bakdörr, berättar en algerisk man för fransk tv.

Undan för undan kommer vittnesmålen från de hundratals som nu är fria.

Gasarbetaren Alexandre Berseaus pappa berättar hur sonen gömde sig i sitt rum i bostadsbarackerna. En algerisk kollega lyckades få dit militär, som fick sonen fri.

Tre rumäner har återvänt hem. En filippinier ligger svårt skadad på sjukhus och till tv-kanalen säger han att allt hände så fort.

Många har dödats i gisslandramat och i den algeriska militärattacken och många är ännu försvunna, när gisslandramat nu är inne på sitt fjärde dygn.

Kritiken är hård från flera länder mot Algeriets ledning för att den inte i första hand valde att rädda människoliv, utan i stället beslöt att demonstrera för de islamistiska terroristerna att attentat inte lönar sig.

Japan är mycket upprört över Algeriets hantering.

USA:s försvarsminister Leon Panetta säger dock till BBC att det i detta läge är viktigast att samarbeta med algerierna, med tanke på att liv är hotade.

Oron för fler terroristattacker har spridit sig i området och Tunisien har placerat ut 2 500 soldater längs sin södra gräns. Området är fullt med vapen och tunisiska regeringen är orolig för jihadistceller på egen mark.