ALGERIET

Över 50 döda när anläggningen stormades

 Totalt 55 personer, 23 i gisslan och 32 kidnappare, har bekräftats döda, sedan algeriska specialstyrkor i går stormade gasanläggningen i In Amenas i går.

Över femtio personer dödades i samband med gisslandramat vid gasanläggningen i In Amenas. Det uppger det algeriska inrikesministeriet i ett pressmeddelande på lördagskvällen, men de understryker samtidigt att dödssiffran är preliminär.

De skriver också att nära 800, varav drygt 100 utlänningar, ska ha fritagits sedan terroristernas attack i onsdags morse.

En mängd vapen beslagtogs, bland annat kulsprutor, automatkarbiner, granatgevär och granatkastare, dessutom bombbälten med granater.

De algeriska säkerhetsstyrkorna stormade anläggningen på lördag förmiddag. Enligt uppgifter i algerisk press var det efter att gisslantagarna, trängda efter flera dagar på anläggningen, började skjuta gisslan, som algerisk militär gick till attack.

Gisslandramat är nu definitivt över, men fortfarande återstår många frågor. De dödas nationaliteter är ännu inte kända och det är inte klarlagt om gisslan dödades av kidnapparna eller i samband med stormningen.

En presskonferens med Algeriets premiärminister och en högt uppsatt person inom militären skulle ha hållits på lördagen, men en källa i Algeriet uppger för Ekot att presskonferensen har skjutits upp till söndagen.

Den inledande kritiken mot den algeriska arméns hantering av gisslandramat, framför allt från Storbritannien och Japan, slätades över något i dag.

Storbritanniens försvarsminister Philip Hammond sa att hela skulden för att gisslan dödats ligger på terroristerna och inte på den algeriska regeringens hantering av krisen.

Frankrikes president Francois Hollande sa på lördagen att Algeriets svar var, med tanke på omständigheterna, "väl avvägt".

Ekot