Efter våldtäkten blev Nora fastspänd i bältessäng

1:25 min

Nora som blivit fastspänd med läderremmar och våldtagen av polischef Göran Lindberg blev efter våldtäkten flera gånger fastspänd i bältessäng inom psykiatrin. Det visar hennes journaler från Ulleråkers psykiatriska avdelningar i Uppsala.

– Det går ju inte att röra sig när man ligger i en sån där bältessäng, och jag får ju panik. För mig har det alltid blivit förknippat med den gången jag blev fastbunden och våldtagen, säger Nora.

Nora blev våldtagen av tidigare polischef Göran Lindberg. Han spände fast henne med läderremmar i en säng, och våldtog henne flera gånger.

Efter att ha vittnat om den händelsen i rätten, bröt hon ihop. Hon försökte hon ta livet av sig genom att stoppade i sig över 200 tabletter, men hon blev magpumpad och hamnade på en av Ulleråkers psykiatriska avdelningar.

Redan första dygnet på Ulleråker blir hon fastspänd med läderremmar igen - i en bältessäng. Så blir hon fastspänd varje natt de tre nätter hon är kvar på Ulleråker, för att hon inte ska skada sig själv.

Enligt statistik från Socialstyrelsen är unga kvinnor överrepresenterade bland dem som blir bälteslagda. Ing-Marie Wieselgren jobbar med psykiatrifrågor på Sveriges kommuner o landsting, SKL.

– Jag tror att för de flesta är det förvånande att det är så stor andel av bältesläggningarna som är unga späda kvinnor och inte stora, starka, bråkiga män. För mig är det självklart att har man varit utsatt för ett trauma av något slag ska vi försöka ta hänsyn till det och se till att vården inte upprepar saker som varit traumatiska tidigare.