Terrorister tros gömda i området

1:28 min

Algeriska myndigheter misstänker att det fortfarande finns en mindre grupp islamister kvar på gasanläggningen i In Aminas. Och säkerhetsstyrkor har under natten sökt efter dem. Det skriver New York Times. Samtidigt pågår arbete för att identifiera skadade och döda.

Gasanläggningen i In Amenas är stor, med många möjligheter för enskilda personer att gömma sig på.

Under natten ska därför algeriska säkerhetsstyrkor ha sökt igenom den, men det har inte kommit uppgifter på om några terrorister har hittats.

Aktionen kan vara ett resultat av uppgifter som har kommit fram under förhör med de ur gisslan som nu är i säkerhet.

Enligt norska Dagbladet så har norska Säpo fått viktiga uppgifter om terroristerna och deras agerande i sina samtal med de Statoilanställda som har kommit tillbaka till Norge. Och liknande förhör har hållits i andra länder som haft gisslan i Algeriet.

Nu pågår arbetet med att identifiera skadade och döda, enligt algeriska myndigheter är det 23 personer ur gisslan och 32 terrorister som är döda, och så letar man efter gisslan som kan ha flytt ut i öknen.

Bland annat saknas fem norrmän fortfarande och ett japanskt företag saknar 17 anställda, tio japaner och sju av annan nationalitet.

Dessutom koncentreras resurserna från flera länder på att evakuera den nu fria gisslan, bland annat med hjälp av ett norskt sjukvårdsflyg. Det sa norske utrikesministern Espen Barth Eide i går kväll.

– Det avgörande i In Amenas nu är att ta hand om de allvarligast skadade, oavsett nationalitet. Vi samarbetar tätt med USA och flera andra länder för att frakta ut dem som har varit inblandade i gisslandramat så fort som möjligt, säger utrikesminister Espen Barth Eide.