Omvald Obama väntas ta strid i flera frågor i USA

2:09 min

I USA kommer Barack Obama senare i dag, klockan 17.45 svensk tid, att svära den amerikanska presidenteden för sin andra ämbetsperiod. Det är en till synes mer offensiv och självsäker Obama som nu inleder sin andra period – men det är inte samma optimism som för fyra år sedan.

Obama får svära presidenteden två gånger – först sent i eftermiddag svensk tid, och sedan i morgon. Då blir det en stor festceremoni på trappan till kongressbyggnaden där Obama återigen ska svära eden, följt av en rad framträdanden och med kanske 800 000 åskådare.

För fyra år sedan bars Obama fram av en våg av gigantiska förhoppningar. Det mesta av det har försvunnit, men opinionsundersökningar visar att amerikanen i gemen ändå är milt optimistisk inför Obamas andra ämbetstid, även om landet är kraftigt polariserat.

Den akuta ekonomiska krisen kommer inte längre att ligga högst upp på dagordningen, ekonomin är på väg tillbaka, om än långsamt.

Obama har nu andra planer, bland annat att få till stånd en stor uppgörelse om immigrationspolitiken, att hitta en väg som ger de runt elva miljoner papperslösa invandrarna en legal plats i samhället.

Det behövs också en grundläggande skattereform och åtgärder som säkrar USA:s långsiktiga budgetbalans. Här har Obama slagit in på en ny och mycket tuff linje mot republikanerna och visat mycket lite kompromissvilja. Gång på gång säger han att valresultatet visar att det amerikanska folket stöder hans linje – fast republikanerna kontrollerar fortfarande representanthuset, vilket kan innebära fortsatt politiskt dödläge.

Också när det gäller vapenlagarna har Obama tagit strid. De första fyra åren vågade han inte ta i den frågan.

Under andra ämbetsperioden har presidenten friare händer eftersom han inte behöver tänka på att bli omvald. Å andra sidan dröjer det inte så lång tid innan alla istället börjar tänka på nästa val och presidenten hamnar i skuggan.

Det gäller alltså att skynda på för att få något gjort. Historien visar också att många presidenter drabbas av oväntade problem under sin andra ämbetsperiod. Den brukar annars också vara tillfället att göra något stort utrikespolitiskt utspel.

Fast för Obama handlar det snarast om att se till att avsluta kriget i Afghanistan för USA:s del. Frågan är om det i gengäld kan bli någon större amerikanska insats i någon ny krishärd. Iran är i så fall den mest brännande frågan.