Islamister i Mali på väg att ge upp ännu en stad

2:50 min

I Mali är den franska offensiven mot de islamistiska rebellerna inne på sitt tionde dygn. Islamisterna är nu på väg att ge upp ytterligare en stad efter det franska bombardemanget. Vår korrespondent Maria Sjöqvist befinner sig i staden Niono vid den västra fronten, sex mil söder om Diabaly.

– Lokalbefolkningen säger att de har gett sig av till fots och i pick-up-bilar, och Malis militär har varit inne för att bekräfta det. Fransk trupp är troligen på plats där i dag också. Man vill försäkra sig om att det inte finns några grupper som gömt sig och att man inte hamnar i något bakhåll, berättar Maria Sjöqvist.

Betyder de franska framgångarna att man är på väg att driva tillbaka de islamistiska rebellerna helt?

– Det är alldeles för tidigt att säga. Det här är en stad i södra Mali. Den stora fronten finns i norra Mali. Där har man också intagit en stad, Konna. Hela resten av norra Mali återstår. Det är ett område stort som Frankrike. På den franska militär som just pratade med journalister på plats lät det som om de förebereder sig på att stanna länge.

Kommer trupperna som Frankrike har skickat och de övriga afrikanska trupperna att räcka till för att återta det område som islamisterna har kontroll över nu?

– När jag reste hit från huvudstaden Bamako var det slående att man inte såg någon militär alls längs vägarna, varken malisk eller fransk. Det ger en bra bild av hur vidsträckt det här landet är, och hur de 2 000 franska soldater och 3 000 man från västafrikanska grannländer ska kunna erövra hela norra Mali.