CDU förlorar makten i tyska Niedersachsen

2:14 min

Den tyska förbundskanslerna Angela Merkels kristdemokrater förlorade regeringsmakten i delstatsvalet i Niedersachsen igår. Oppositionspartierna Socialdemokraterna och De Gröna vann tillsammans en mycket knapp seger efter en av de mest ovissa rösträkningarna någonsin i Tyskland. Segern för oppositionen var viktig inför höstens Förbundsdagsval i Tyskland.

Det dröjde fram till strax före midnatt igår tills socialdemokraterna SPD  kunde göra segervågen på valvakan i det gamla rådhuset i delstatshuvudstaden Hannover.

– Jag gläder mig åt fem kommande år med rödgrön regering, sa den lågmälde men lättade SPD-ledaren i Niedersachsen Stephan Weil, på festen efter valet.

Den rödgröna sidan fick 46,3 procent av rösterna, regeringskoalitionen 45,9 och den marginalen räckte till en rödgrön enmandatsseger.

Oppositionen vann, bland annat tack vare ett lysande resultat av De Gröna. Som ökade med fem procentenheter, till i Niedersachsen rekordhöga 13.7 procent.

Särskilt viktig var segern för socialdemokraternas problemdrabbade kanslerkandidat inför höstens förbundsdagsval Peer Steinbrück.

– Jo, det är klart en viss lättnad är det, sa Peer Steinbrück i intervju efter intervju, med illa dold förtjusning i tyska medier sent igår kväll.

Han erkände också, att hans felsteg bidragit till att segern för SPD och De Gröna, blev betydligt knappare än det såg ut för bara någon månad sedan. Nu kan socialdemokraterna och de Gröna med större trovärdighet hävda att allt är öppet inför höstens val, att de kan besegra förbundskansler Angela Merkels regeringskoaliton.

För Merkels Kristdemokrater var förlusten bitter. De första prognoserna pekade på en knapp, men överraskande seger tillsammans med FPP, men trots att CDU blev största enskilda parti, blev det en kännbar förlustkväll.

Angela Merkel och CDU, som fortfarande är klart största parti nationellt sett, kommer nu försöka spela ner den nationella betydelsen av Niedersachsenförlusten.

För deras regeringspartner FDP och deras ledare Philipp Rösler var dock valet trots allt en stor framgång, de fick nästan 10 procent av rösterna, betydligt mer än väntat. Dock kom många procent från stödröstande kristdemokrater.

Vänsterpartiet Die Linke hade ingen framgång, partiet åker ur delstatsparlamentet och Piratpartiet, som gick så bra under förra året, fick bara 2 procent av rösterna.

Många analytiker hade före valet trott att valet i Niedersachsen skulle få stor betydelse för opinionsvindarna i Tyskland inför höstens förbundsdagsval i september.

Och några slutsatser kan man dra:

  1. Läget i riket liknar det i Niedersachsen. Allt talar för ett väldigt jämnt val även till Förbundsdagsen i september, detta trots förbundskansler Angela Merkels överlägset personliga popularitet.
  2. Liberala FDP:s partiledare Philipp Rösler kan med största sannolikhet sitta kvar som partiledare och FDP kan klara förbundsdagsspärren i höst. Men det är inte oproblematiskt för CDU-väljare att taktikrösta för FDP. Det visar Niedersachsenvalet med tydlighet.
  3. De Gröna går väldigt bra i storstäder, däremot inte Angela Merkels CDU.
  4. Socialdemokraterna SPD:s Kanslerkandidat kommer få kämpa med sin trovärdighet, men den rödgröna segern i Niedersachsen tar iallafall död på den mest intensiva debatten om hans kanslerkandidatur.
  5. Piratpartiet kommer få stora problem att komma in i Förbundsdagen. Niedersachsenvalet blev beviset för att partiet inte lyckats ta vara på den stora framgångsvåg som de red på under hösten 2011 och våren 2012.