SOS larmproblem ska utredas av myndighet

1:34 min

Nödtelefonnumret 112 drabbades på måndagen av störningar, vilket medförde svårigheter att komma fram. Strax innan 13 var felet åtgärdat. Händelsen ska nu utredas av SOS alarm och av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Enligt Sveriges Radios sändningsledning började problemen vid 09.15 på morgonen. Enligt SOS Alarms pressjour, som pratat med TT, var det nätverksproblem som ledde till långa svarstider och ibland upptagetsignal för 112.

Problemen var störst i Västmanland, Värmland, Västernorrland, Jönköping, Halland och Örebro. Men även på andra håll kunde det vara besvärligt att komma fram, enligt SOS Alarm.

– Vi fick meddelande nu på morgonen från SOS Alarm att de har problem; en del samtal till 112 går fram, andra får man upptaget, berättade Göran Melin som är ställföreträdande räddningschef i Jönköping.

När problemen var som störst kunde man använda polisens nummer 114 14 som alternativt larmnummer. Flera län ordnade även med tillfälliga ersättningsnummer.

Regeringen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, informerades om telefonproblemet, enligt rutin.

– Vi tycker att det är allvarligt att inte allmänheten kan nå numret, sa Anna Nyman, chef för enheten för samordning på MSB tidigare.

Ansvaret för själva telefonproblemet ligger hos SOS Alarm, men MSB ansvarar för att stödja så att informationen når allmänheten.

I efterhand har även MSB ett tillsynsansvar för SOS Alarm och 112, för att reda ut vad som har hänt och hur det kan bli bättre.

SOS alarm ska nu göra en egen utredning. Det ska även Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap.