Hammarö

Hammarö enda kommun i Värmland som inte tar emot flyktingar

1:35 min

Hammarö är den enda kommunen i Värmland, och en av få i Sverige, som säger nej till att ta emot flyktingar. Det behövs allt fler platser för flyktingar som har fått uppehållstillstånd, men Hammarö har inte möjlighet att ställa upp enligt kommunalrådet Leif Sandberg (M).

– Vårt problem är att vi inte har tillgång till lägenheter, säger Leif Sandberg (M), kommunstyrelsens ordförande på Hammarö.

Och lägenhetsbristen gör att den flykting som har fått uppehållstillstånd och behöver hjälp att etablera sig, inte kan välja Hammarö. Kommunen är ensam i länet om att inte ha något avtal om flyktingmottagande, och som vi kunde höra i Ekot i måndags är det 18 kommuner i hela landet som säger nej. Däremot tar Hammarö emot ensamkommande flyktingbarn.

– Vi kan erbjuda ett mer kollektivt boende med gemensamt kök och eget rum, och vi tycker att det passar ungdomar bättre än vuxna familjer, säger Leif Sandberg.

13 andra kommuner i Värmland klarar av att ta emot både ensamkommande barn och vuxna flyktingar, varför inte Hammarö?

– För att vi inte har lägenheter. De lägenheter vi har genom det kommunala bostadsbolaget räcker precis så att vi kan ta emot dem med social förtur och vi får helt enkelt inte loss tillräckligt antal lägenheter för att kunna lösa uppgiften.

Som vi har berättat tidigare, är Möruddens camping på Hammarö aktuell som boende för asylsökande, alltså nyanlända flyktingar som söker uppehållstillstånd. Där är det Migrationsverket som sluter avtal med privata företag, och kommunen är inte inblandad. Men det här handlar alltså om familjer och vuxna som behöver boende för att starta sina nya liv i Sverige. Och Leif Sandberg är inte nöjd med att Hammarö inte kan erbjuda boende för dem.

– Det är ju inte bra, men vi ska försöka kompensera det genom att vi kan öka antalet ensamkommande flyktingbarn istället.