Lööf bedrövad över Centerns rekordlåga siffror

1:50 min

I den Sifomätning som presenterades i helgen fick Centerpartiet rekordlåga 3,2 procent. Det är den lägsta siffran någonsin som Sifo uppmätt för Centern. Partiledaren Annie Lööf är bedrövad över opinionsläget.

– Det är riktigt tråkigt. Det är en usel opinionssiffra. Det här gör ju nu att vi behöver bli tydligare med var Centerpartiet står och vad vi tillför svensk politik, säger Annie Lööf.

En väljarandel på 3,2 procent innebär att Centerpartiet hamnar en bra bit under spärren till riksdagen på fyra procent. Den låga siffran kommer efter en tids uppslitande debatt om partiets idéprogram där det finns förslag och tankar om platt skatt, slopad arvsrätt och skolplikt, månggifte och fri invandring. Debatten har skadat partiet, erkänner Lööf.

– Absolut. Jag tror att det kortsiktigt har skadat Centerpartiet genom låga opinionssiffror men att långsiktigt så var den här debatten helt nödvändig.

En sak har hon och partiledningen gjort fel anser hon. Man borde mycket tydligare sagt att idéprogrammet var ett förslag, inte ett färdigt program. Det förslaget ska nu skrivas om, de mest radikala tankarna försvinner och hon vet vad hon själv ska göra.

– Nu vill jag lägga in en varmare ton. Jag vill ha en bättre balans mellan personlig frihet och ansvar och omsorg om varandra.

Hon själv har i debatten förknippats med den nyliberala falangen i partiet. Den etiketten accepterar hon inte.

– Absolut inte. Jag har aldrig varit nyliberal och Centerpartiet kommer aldrig att bli ett nyliberalt parti.

Centerns rekordlåga siffror skapar inte bara oro i det egna partiet. Klarar man inte 4-procentspärren i valet om 1,5 år hotas hela den borgerliga alliansens regeringsinnehav. Men Annie Lööf uttrycker ingen oro för det och det samma gäller för hennes egen framtid som partiledare. Hon avgår inte.

– Definitivt inte. Jag känner ett stort stöd i organisationen.