SVT: Spara 60 miljoner på UR-sammanslagning

1:33 min

Slå ihop Sveriges Television med Utbildningsradion UR. Det kan innebära samordningsvinster på upp till 60 miljoner kronor per år säger SVT:s vd Eva Hamilton i dag i sitt remiss-svar till kulturdepartementet om hur framtidens public service ska utformas.

I dag sänder UR sina teveprogram i Sveriges Televisions kanaler och det finns mycket att vinna på ett samgående säger Eva Hamilton.

– Vi bor precis bredvid varandra, vi har dubbla studios, dubbla ledningsfunktioner, dubbel administration och dubbel produktion, säger Eva Hamilton.

Finns det inte risk att utbildning och folkbildning hamnar på undantag om SVT styr?

– Den oron har alltid funnits, därför ser jag att vi skulle få ganska stränga skrivningar i sändningstillståndet om både kvantitet och kvalitet, säger hon.

Mellan 45 och 60 miljoner kronor per år kan sparas in på ett effektivare utnyttjande av resurser och att en hel lednignsfunktion kan tas bort, säger hon.

Utbildnignsradions chef Eric Fichtelius förslår att UR ska få ökade resurser i sitt remiss-svar om Public Service framtid, men han är stark motståndare till Eva Hamiltons förslag att ökade resurser kan skapas genom att bolagen slås ihop.

– Det kommer att drabba vår publik, studenter eller och folkbildning, om man urholkar vårt uppdrag, säger han.

Kan inte UR stå stark inom SVT?

– Det resonemanget kan man föra även om radion, jag tror att det skulle vara dåligt för svenskt offentligt liv; det skulle minska pluralismen.

– Tittar man runt om i världen finns nästan inte utbildning inom public service, det har genom åren urgröpts av att finnas i de här jätteorganisationerna, säger Eric Fichtelius.