Värnamo

Klimatpiloter ska göra invånarna medvetna

1:27 min

Om några veckor drar ett klimatprojekt igång i Värnamo, som ett sätt att försöka få människor mer klimatvänliga och medvetna. Ett antal personer i kommunen, så kallade "klimatpiloter", ska få lära sig mer om klimat och växthusgaser.

Projektet är ett samarbete mellan Värnamo kommun och nätverket Klimatnätet Värnamo.

– Piloterna ska utmana sig själva att bli klimatvänligare, säger Peter Thorén på Klimatnätet Värnamo.

Projektet är indelat i de fyra temana resa, äta, bo och shoppa. Klimatpiloterna kommer att ses en gång i månaden för föreläsningar och diskussion, för att få mer kunskap om ett av de fyra temana.

Det är ungefär 15 klimatpiloter med i projektet.

– Vi har försökt få med lokala profiler inom till exempel idrott, kyrkan, inom näringslivet och politiken, säger Peter Thorén.

Tror du att allmänheten verkligen kommer att påverkas av det här?

– Det tror jag, just för att det är lite lokala kändisar som kommer att vara klimatpiloter. På så sätt tror jag att allmänheten i kommunen kommer att vara väldigt intresserade av det här, säger han.

Dessutom är tanken att även allmänheten ska få komma på de olika föreläsningarna.

Adam Svensson från Värnamo näringsliv, är en av de utvalda klimatpiloterna.

– Jag tror att det här är en fråga som dels berör mig, men som egentligen borde beröra alla. Vi alla har ett ansvar för att göra vad vi kan. När jag såg den här möjligheten att få kunskap från de olika föreläsarna så är det oerhört intressant och det kan göra att man motiveras ännu mer. Kan jag sedan inspirera en, två, eller kanske fler att göra samma sak har vi ju satt igång någonting som kan bli riktigt bra, säger han.

Hur klimatvänlig är du i dag?

– Det är svårt att säga. Men jag har ett miljöintresse i alla fall. Jag gör så gott jag kan, tar cykeln när jag kan, tänker på vad jag äter. Mitt stora minus är väl att jag tycker om att resa mycket.