Primapraktiken växer mest av alla i Fyrbodal

De privata vårdcentralerna i vårt område fortsätter att ta över patienter från de offentligt drivna. Den vårdcentral som växt mest av alla i Fyrbodal, det är Primapraktiken i Trollhättan.

Primapraktiken i Trollhättan ökade antalet patienter med över 30 procent under förra året.

Det har gjort att man nu bygger ut.

– Vi får inte plats. Trots att vi har byggt ut en gång. Vi har inte rum så vi kan anställa tillräckligt mycket personal. Nu har vi haft många utbildningsläkare här under hösten, så vi får flytta runt.

Det säger Marianne Ericsson som är chef och ägare till Primapraktiken på Innovatum i Trollhättan, som har vuxit väldigt kraftigt under sina drygt tre år i livet.

Det senaste året med 30 procent, mer än dubbelt så mycket som någon annan vårdcentral i området.

Förra vintern fick den tillhörande barnavårdcentralen nya lokaler.

Där hittar vi det lilla underverket Felicia, som är drygt två veckor gammal. Hennes föräldrar Erik och Hanna Forsell hör till dem som har bytt vårdcentral.

– Det var min mamma som rekommenderade den här

De offentliga vårdgivarna hoppas förstås kunna locka tillbaka en del av patienterna, för utan dem blir det inga pengar. Alla vårdcentraler, privata som offentliga, drivs alltså med samma skattepengar, som fördelas per listad patient.

Men de offentliga hävdar ofta att privata vårdgivare försöker spara pengar på att undvika dyra utredningar och dyra mediciner. Men det fungerar inte, säger Marianne Ericsson.

– Vi måste ju ha kvalitet. Utan kvalitet får vi inga patienter.

I Trollhättan är det framför allt Granngårdens vårdcentral som har minskat, de blev av med en tiondel av sina patienter förra året.

– I Trollhättan har vi haft problem med ganska dåliga och nerslitna lokaler i Granngården. Därför har vi jobbat hårt med att projektera en ny vårdcentral i Sylte-centrum som kommer att få toppenfina lokaler, för att möta befolkningen i Granngården, säger Torbjörn Erneholm som är chef för de offentliga vårdcentralerna i Trestadsområdet.