Lund/Skåne

Krisen inom vården oroar studenter

1:23 min

Krisen inom den skånska vården oroar läkarstudenter vid Lunds universitet. Ikväll ska man träffas och sätta upp en kravlista som sedan ska skickas till regionstyrelsen.

Det är nätverket Rädda vården som bjudit in till ett forum där läkarsstudenter tillsammans vårdpersonal och andra intresserade ska diskutera sina erfarenheter av nedskärningarna och den kris som drabbat vården i Region Skåne. Tal av personal från några av de värst drabbade avdelningarna ska inleda mötet. Diskussionen ska sammanfattas i konkreta krav som sedan överlämnas till regionstyrelsen.

Läkarstudenten och en av initiativtagarna till kvällens möte, Sten Axleson Fisk, som även är medlem i föreningen Socialistiska läkare, är helt klart orolig för framtiden.

– Det är en osäkerhet och frustration att ens studier kommer att påverkas. Skickliga läkare har valt att fly och fler kommer att fly om man inte åtgärdar de krav som arbetsmiljöverket har satt. Vi kommer att arbeta i ett mer kargare vårdlandsskap helt enkelt och det gör mig upprörd, säger Sten Axleson Fisk.