Skönhet

Tvätta inte ansiktet när det är kallt tipsar hudterapeut Catharina Garper

8:14 min

Det är tuffa tider som råder för vår hud så här års. Den kan bli både torrare och rödare och vi utsätter den för ständiga temperaturväxlingar genom kylan utomhus och värmen inomhus, enligt Carharina Garper, hudterapeut.

- Blir huden väldigt torr så försämras barriärfunktionen i huden och blir väldigt torr, berättar Catharina.
Det viktigaste är att använda en bra rengöring utan tvål. Tvålen tar bort fukten som vi behöver i huden och är inte anpassad för att ta bort överskottstalget som finns i huden. Det är ofta för stark ph-värde i en tvål, säger hudterapeut Catharina Garper.

Speciellt under vintrarna behövs en kräm som ger mycket fukt och näring.
Om man är lite röd i ansiktet så ska man välja en kräm som är anpassad för känslig hud och undvik ingredienser som täpper igen huden som till exempel mineraloljor, parafin och vaselin. Välj hellre något som innehåller vegetabiliska ingredienser som lättare tas upp av huden, tipsar hudterapeuten.

Tufft klimat för huden
Under de allra kallaste vinterdagarna kan det vara bra att ansiktskrämen är lite fetare så den skyddar huden och att den torkar in ordentligt innan vi går ut i kylan.
Men dagar då temperaturen kryper ner mot 30 minusgrader så kan man helt enkelt skippa ansiktstvätten, understryker hudterapeut Garper.

Förutom  rengöring och krämer så är det mycket viktigt att äta allsidigt, vitaminer och mineraler samt dricka mycket vatten, ja det  kan göra underverk för huden, säger hudterapeut Catharina Garper avslutningsvis till P4 Jämtland.