Cameron vill vara kvar i reformerat EU

Den brittiske premiärminstern David Cameron lovar en folkomröstning om det brittiska EU-medlemskapet om hans konservativa parti vinner parlamentsvalet 2015. I sitt linjetal nu på morgonen betonade han att han inte vill att Storbritannien ska lämna unionen, men att det krävs en ny uppgörelse.

Cameron inledde sitt tal strax efter klockan nio med att prata om "Europas framtid", och beskrev fredsprojektet som EU:s tidigare viktigaste uppgift.

– Men i dag har EU:s huvudsyfte förändrats - från att vinna fred till att säkra välstånd.

– Den största faran för EU är de som fördömer nytänkande som kätteri.

I talet betonar Cameron att han vill att Storbritannien inte ska lämna EU, men att han vill ha reformer i EU. De största utmaningarna är enligt Cameron problemen i eurozonen, Europas sämre konkurrenskraft och sprickan mellan institutionen EU och dess medborgare. Om det blir en folkomröstning kommer Cameron själv att kampanja för ett fortsatt brittiskt EU-medlemskap.

– Jag är för en folkomröstning, säger Cameron.

Cameron säger att han förstår otåligheten hos dem som vill se en folkomröstning omedelbart, men att tiden ännu inte är mogen. Om det blir en folkomröstning ska den hållas mellan 2015 och 2017, säger Cameron.

– Det handlar om ett riktigt val, om att lämna EU eller vara del av en ny uppgörelse, säger Cameron vidare.

Cameron uppmanar till ordentlig eftertanke om folkomröstningen blir av.

– Om vi lämnar EU är det en enkelbiljett utan retur. 

Den brittiske preimärministern lovar alltså en folkomröstning, men först efter det brittiska parlamentsvalet 2015, där David Cameron och hans konservativa parti kommer att gå till val med ett löfte om att omförhandla villkoren för det brittiska EU-medlemskapet. Det är alltså de nya villkoren som man vill att britterna ska ta ställning till. Uppgifterna offentliggjordes i ett utdrag redan i går kväll. 

Anledningen till att britterna är uppgivna är enligt Cameron bland annat att de känner att EU är på väg åt ett håll som de aldrig gått med på, och att de ogillar att EU lägger sig i landets inre angelägenheter med, vad Cameron hävdar, britterna tycker är onödiga lagar och regler som får dem att fråga sig vad poängen är med medlemskapet över huvud taget. 

Planen om folkomröstningen kommer att möta motstånd från många inom näringslivet och oppositionspartiet Labour, som varnat för att utsikten till en folkomröstning hotar att skapa osäkerhet och föra landet till ett "ekonomisk stup". Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius kommenterar Camerons tal med att "Vi kan inte ha ett Europa à la carte".

– Det här riskerar att blir farligt för Storbritannien självt eftersom Storbritannien kommer att få det svårt utanför Europa, säger Fabius i radiokanalen France Info.

Sveriges finansminister Anders Borg säger att det för Sveriges del är väldigt centralt att Storbritannien stannar kvar i den europeiska unionen.

– Det finns en oro för var utvecklingen i Storbritannien är på väg, säger Anders Borg.

Camerons viktiga EU-tal har skjutits upp flera gånger, senast i fredags, då på grund av den dramatiska utvecklingen med gisslandramat i Algeriet.

Reportrar: Julia Milder och Patrik Holmström
Ekot