Karin Rehnqvist skriver En Mycket Stor Konsert för Gotlands alla kyrkklockor 8 juni 2013

12 min

Gotlands alla kyrkklockor ska klinga i en specialkomponerad "mycket stor konsert" i P2 och över hela Europa den 8 juni 2013. Tre kompositörer arbetar med en halvtimmeslång komposition där det ska spelas på över 200 gotländska kyrkklockor.

 Det är tre kompositörer som arbetar med konserten: Karin Rehnqvist, Claes Holmgren och Owe Ronström. I veckan fick de också prova på att kimba, att slå på kyrkklockorna med stenar. Klockaren Helge Stenström i Gothem visade kimbning och det sättet att spela kommer också att vara en del i verket. Öns alla klockare ska spela enligt ett bestämt partitur och klangen ska föras över via mobiltelefoner till en server i radiohuset i Visby. 

Det här är ett unikt projekt som prövar tidigare okänd mark och producenten Eva Sjöstrand och teknikern Björn Carlsson har många problem att lösa under våren. Det krävs också ett drygt hundratal frivilliga som utrustade med mobiltelefoner kan stå vid kyrkorna.

En Mycket Stor Konsert sänds i P2 lördag den 8 juni klockan 11 i sommar, och vill man anmäla sig som frivillig, går det bra att göra det via denna länk:

http://klockrent.ompom.se/