Analys: Cameron pressas hårt på hemmaplan

Den brittiske premiärminstern David Cameron lovar en folkomröstning om det brittiska EU-medlemskapet om hans konservativa parti vinner parlamentsvalet 2015. Han säger själv att han inte vill att Storbritannien ska lämna unionen, men att det krävs en ny uppgörelse inom EU. Utrikeskorrespondent Patrik Holmström analyserar läget.

David Cameron vill att Storbritannien är kvar i EU, men han pressas hårt på hemmaplan av en växande högljudd EU-skeptisk falang inom det egna partiet och vikande opinionssiffror. Det EU-kritiska partiet UKIP, UK independence party, har, enligt opinionsundersökningarna vuxit kraftigt på de konservativas bekostnad.

Frågan är om löftet om en folkomröstning räcker för att vända den trenden?

Oppositionspartiet Labour och de konservativas koalitionsparter i regeringen, Liberaldemokraterna, är oroliga för att Storbritannien inte kommer att kunna få till en tillräckligt bra uppgörelse - som blidkar EU-skeptikerna - med övriga EU och därmed kommer folkomröstningen bli en väg rakt ut ur EU.

Dessutom varnar kritikerna för att osäkerheten fram till 2017, då omröstningen är tänkt att hållas, kommer att hämma den brittiska ekonomin i ett läge då den är i desperat behov av stimulans.