Här finns jobben

1:44 min

UPPDATERAD. Förskolelärare, kock eller läkare – det ska du bli om du vill ha jobb i framtiden. Det blir svårare för nyutexaminerade studenter att komma in på arbetsmarknaden, enligt Arbetsförmedlingens rapport ”Var finns jobben 2013?”. Läs hela listan!

Är du ung eller ny på arbetsmarknaden, tänk två gånger innan du söker jobb i serviceyrken. Om du inte ska bli kock, för det jobbet har fina framtidsutsikter. Andra yrken där prognosen ser dyster ut är matros, fotograf, montör, sekreterare och journalist.

Allra tuffast får de som inte har en avslutad gymnasieutbildning och som är nya på arbetsmarknaden. Det gäller förstås många unga, nya svenskar som redan tidigare hade tufft att få jobb.

Antalet lediga jobb minskar inom många yrken i större delen av landet. Möjligheten att hitta jobb blir alltså något sämre inom de yrkena.

Men det är inte bara brist på jobb som gör det svårt att hitta ett. Arbetsförmedlingen tror att arbetslösheten kommer öka inom många yrken. Då är det vanligt att arbetsgivarna höjer kraven på de som söker jobb.

Men på längre sikt är jobbmöjligheterna bra inom de flesta yrken, på grund av stora pensionsavgångar och genom att det utbildas för få.

Håkan Gustavsson på Arbetsförmedlingen har en uppmaning:
– Det är oerhört viktigt att plugga klart. De som inte har någon utbildning alls, de är de grupperna som kommer att få det svårt. 

Simon Rosenqvist
simon.rosenqvist@sverigesradio.se

Linnea Luttu
linnea.luttu@sverigesradio.se

Isabell Höjman
isabell.hojman@sverigesradio.se

Ekot / TT