Kritiska röster höjs i Bryssel efter Camerons tal

1:24 min

Den brittiske premiärminstern David Cameron lovar en folkomröstning om det brittiska EU-medlemskapet om hans konservativa parti vinner parlamentsvalet 2015. I sitt linjetal betonade han att han inte vill att Storbritannien ska lämna unionen, men att det krävs en ny uppgörelse. På EU-parlamentet i Bryssel klirrade det i kaffekopparna när många politiker noga följde vad David Cameron sa i dag.

Hans partivänner i Tories uttryckte gillande för att Cameron angrep delar av EU:s maktbegär. Men andra EU-politiker är mer skeptiska. Liberalernas ledare här i EU-parlamentet, Guy Verhoftstadt, säger att David Cameron "leker med elden" genom sitt löfte om ett omförhandlat avtal med EU och en folkomröstning om medlemskap.

Frankrikes utrikesminister, Laurent Fabius, kallade Camerons plan "farlig" i en intervju med fransk radio. Socialdemokraternas ledare i EU-parlamentet, Hannes Swoboda, kallar David Camerons tal "tragikomiskt" och säger att den brittiske premiärministern "har fel om han tror att han kan utöva utpressning på europeiska ledare att ge Storbritannien mängder av individuella undantag" från EU:s regelverk.

EU-parlamentariker Gunnar Hökmark (M) är orolig för vad EU skulle bli utan Storbritannien.

– I Storbritannien finns över partigränserna, liksom i Sverige, en tydlig inställning för frihandel och öppna ekonomier. Självfallet vore det en politisk förlust att inte ha Storbritannien med i den europeiska unionen.

Hökmark är också delvis kritisk mot den brittiske premiärministerns EU-tal i dag.

– Han skyller lite för mycket av de egna problemen på Bryssel, samtidigt som han underskattar möjligheten att - i Bryssel - se till att vi får ett Europa som är bra och mer konkurrenskraftigt, även till fördel för Storbritannien, säger Gunnar Hökmark.

EU-kommissionen här i Bryssel är mer försiktig med att uttala sig om Camerons tal. Till exempel har Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström avböjt att kommentera för Ekot.