Cameron hyllad och kritiserad efter EU-talet

2:09 min

Den brittiske premiärministern David Cameron lovade i sitt linjetal om EU i morse att britterna ska få folkomrösta om sitt EU-medlemskap om de konservativa vinner nästa parlamentsval. Och när han återvände till parlamentet vid lunchtid i dag fick han en hjältes mottagande.

Mitt under debatten om Nordirland stegar David Cameron in i kammaren i underhuset för sin frågestund och han möts av jubel från sina EU-kritiska partikamrater. Löftet om en enkel ja eller nej-omröstning och en omförhandling av villkoren för EU-medlemskapet var precis vad de hoppats på.

I sitt tal i morse sa David Cameron att om inte EU och det brittiska EU-medlemskapet förändras riskerar britterna lämna unionen, något han inte vill se.

– Faran är att Europa misslyckas och att det brittiska folket drar sig bort från EU. Jag vill inte att det ska hända, jag vill att EU ska vara framgångsrikt - och jag vill ha ett förhållande mellan Storbritannien och EU som får oss att stanna kvar, sa Cameron i sitt tal.

En folkomröstning skulle alltså ske först efter parlamentsvalet 2015 och efter att man förhandlat fram nya villkor för det brittiska medlemskapet. Men den vice premiärminstern i koalitionsregeringen Nick Clegg, partiledare för de EU-vänliga Liberaldemokraterna kritiserar Camerons besked och menar att omständliga förhandlingar med EU kommer att drabba den brittiska ekonomin.

– Min prioritet är att bygga en starkare ekonomi i ett rättvisare samhälle. Det jobbet blir svårare om vi har år framför oss med osäkerhet på grund av dåligt definierade omförhandlingar, säger Nick Clegg.

Och han får stöd från oppositionspartiet Labour, vars partiledare Ed Miliband säger att Cameron inte handlat utifrån nationens intresse, utan gett efter för högljudda parlamentariker i sitt eget parti och av rädsla för att förlora väljare till det växande EU-kritiska partiet UKIP.