Lund

34 sjuksköterskor säger upp sig på barnintensiven

1:06 min

34 erfarna sjuksköterskor på barnintensiven säger upp sig i protest mot arbetsgivarens försämrade personalpolitik. Skånes universitetssjukhus, SUS, i Lund har riksintag när det gäller hjärtsjukvård av barn och transplantationer av barnhjärtan.

Det här får även konsekvenser på mycket annan barnsjukvård som är beroende av barnintensiven.

2012 sa arbetsgivaren upp de lokala arbetstidsavtalen som reglerar vilken ersättning våra medlemmar får beroende på vilken tid på dygnet de arbetar, ett så kallat poänglöneavtal. Det innebar i praktiken en lönesänkning på drygt 2 000 kronor i månaden, enligt Vårdförbundets pressmeddelande.

–Det är mycket pengar varje månad för den enskilda sjuksköterskan, det vill säga våra medlemmar och framförallt signalerar arbetsgivaren att det här viktiga arbetet med de svårast sjuka barnen, dygnets alla timmar, helg som vardag,  inte är värt så mycket, säger Mats Runsten, Vårdförbundets ordförande avdelning Skåne.

– Vi är trötta på att bli trampade på. Vi är bara en kostnad för regionen och ingen tillgång. Vi trivs jättebra med våra jobb, säger Gunilla Garbov förtroendevald för vårdförbundet på barnintensiven.

Kan ni tänka er att gå tillbaka till jobbet?

– Det är en förhandlingsfråga, säger Gunilla Garbov. 

P4 Malmöhus har försökt nå klinkchefen Katarina Hanséus för en kommentar, men utan framgång.