Cameron skärper tonen om EU-medlemsskap

1:39 min

I dag skärpte Storbritanniens premiärminister David Cameron tonen ytterligare i debatten om landets medlemskap i EU. Det pågår en utveckling mot en politisk union i Europa, och Storbritannien kommer aldrig att delta i en sådan, sade Cameron.

– Om ni anser, att Europa måste förvandlas till en politisk union, att det ska bli mer av ett land som heter Europa. Då håller jag inte med, sade David Cameron.

Han talade i dag inför de politiska och ekonomiska makthavarna vid Världsekonomiskt forum i Davos. Det var dagen efter att han hållit sitt stora Europatal och förklarat att han vill förhandla om Storbritanniens villkor inom EU och därefter anordna en folkomröstning om medlemsskapet.

– Förändringen är redan på gång i klubben som vi tillhör.  Det är euroländerna som driver på förändringen. Därför vill jag ha nya villkor. Vi måste ha ett nytt EU. Med respekt för ländernas  olikheter, sade han.

När Angela Merkel senare talade här i Davos, valde hon att inte gå i svaromål mot Cameron. Hon tog inte heller några frågor från publiken. Men hon sade att utvecklingen mot ett tätare samarbete inom eurozonen måste fortsätta och att hon hoppades att länderna utanför euron så småningom ska vilja ansluta sig. Alltså den politik som Cameron underkänner.

– Att med hjälp av skohorn försöka få in alla länder i en centraliserad politisk union vore ett stort misstag för Europa. Och Storbritannien skulle inte delta, sade David Cameron.