Omstridd våldtäktslag i Marocko på väg avskaffas

1:56 min

I Marocko finns det planer på att avskaffa en lag som gör att en man som våldtagit en minderårig flicka kan slippa straff om han gifter sig med sitt offer. Kampanjen mot lagen började för ett knappt år sen, efter att en 16-årig flicka, Amina Filali, tog livet av sig efter att först blivit våldtagen och sedan tvingats gifta sig med gärningsmannen.

Amina Filalis pappa filmas av franska TF1 när han besöker hennes grav, i en by i Marocko. Amina Filali var 15 år och på väg hem från skolan, då en man kom på cykel, hotade henne med en kniv och våldtog henne.

Enligt artikel 475 i marockansk lag, kunde han undkomma straff, genom att gifta sig med henne. Det kallas för det dubbla straffet. Först våldtäkten, sedan att tvingas leva med gärningsmannen.

Amina Filali klarade inte det, några månader efter giftermålet, i mars förra året, tog hon sitt liv genom att äta råttgift.

Hennes självmord utlyste en våg av protester. Avskaffa artikel 475, var kravet. Och nu, tio månader efter Amina Filalis död, har Marockos regering lagt ett förslag om ändring och stödjer ett lagförslag från parlamentet om att den som våldtagit minderåriga inte ska kunna undkomma straff genom att äkta sitt offer.

Dessutom säger justitieministern i ett uttalande att man vill skärpa straffet för barnvåldtäkt, från 5 till 30 år i fängelse.

Medan förslagen hälsas med glädje, ökar andelen barnäktenskap i Marocko. Barnrättsorganisationen Unicef påminner om att även om nu de föreslagna lagändringarna går igenom, finns det liknande våldtäktslagar i flera andra länder.