
Sjuksköterskors krav på högre löner trappas upp
Sjuksköterskornas kamp för högre lön trappas upp. I ett upprop i våras krävde sjukskötestudenterna 24 000 kronor i månaden, men nu höjs kravet till 25 000 kronor.
– 24 000 är inte längre 24 000. Det förlorar ju i värde för varje år som går. Så därför tänkte vi 25 000, säger Martina Stenbom, som är med i uppropet.
Det tidigare kravet från sjuksköterskestudenterna på minst 24 000 kronor i månaden har gett resultat. Flera har fått 24 000 eller mer när de nu blivit anställda.
Nu höjer studenterna alltså kravet till 25 000 kronor i månaden. Martina Stenbom, som står i köket och förbereder maten till sin examensfest, upplever inte heller att studenternas krav på högre lön har lett till någon irritation bland de redan anställda, som i dag har en lägre lön än de studenternas krav.
– Det är ett gyllene tillfälle i deras egen löneförhandling. Man ser det som en långsiktig kampanj. På sikt ska det här höja både löner och status för det här yrket, säger Martina Stenbom.
Anledningen till att kravet nu höjs från 24 000 till 25 000 kronor är dels inflationen men också för locka fler att vilja utbilda sig till sjuksköterska, och att de inte ska lockas till andra länder när de väl är färdiga, enligt studenternas talesperson.
I veckan sa 32 sjuksköterskor på barnintensivkliniken i Lund upp sig på grund av försämrade arbetsvillkor, och förra året sa en sjuksköterska på Karolinska upp sig för att lönen var för låg.
Sveriges kommuner och landsting vill inte kommentera det nya kravet på 25 000 kronor och hänvisar till att det finns ett gällande avtal med Vårdförbundet.