Tomas Ramberg: ”Hägglund bryter ett tabu”

1:35 min

I Helsingborg pågår just nu kristdemokraternas kommundagar. Kristdemokraterna som tidigare krävt svensk folkomröstning för att få med Sverige i EMU har nu blivit ett mer EU-skeptiskt parti.

Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg lyssnade på Göran Hägglunds tal.  

– Det är ett läge när EU är i en större kris än någonsin och debattens vågor går höga i många europeiska medlemsländer. Men i Sverige finns inget borgerligt parti som fångar upp EU-skeptiska väljare, kommenterar Tomas Ramberg.

– Även om regeringen, Borg och Reinfeldt signalerar viss motvilja mot en bankunion och en centraliserad finanspolitik så har de inte gjort politik av det. Då tar Hägglund den chansen själv, säger Tomas Ramberg.

Är det ett överraskande utspel från Göran Hägglund?

– Det är det verkligen. Så sent som 2009 krävde Göran Hägglund en ny svensk folkomröstning för att få med Sverige i EMU. Han sa då ”Sverige förlorar på att stå utanför”. Nu är det helt meningslöst att diskutera EMU för en överskådlig framtid, som Hägglund sa. Det är en viss kursändring.

– Men det är inte så överraskande om man tänker på ett annat sätt. Kristdemokraternas strategi för att rädda sig kvar i riksdagen går mycket ut på att vinna över konservativa moderatväljare. Där det finns en viss EU-skepsis. Det finns ingen motsvarighet till britternas Cameron för de väljarna i EU-frågan och där kan ju Hägglund skära pipor i vassen.

Vad betyder det här för den svenska EMU-debatten?

– EMU-medlemskapet blir ännu mera avlägset. Kanske bryter Hägglund ett tabu. Det har ansetts lite fult i borgerliga kretsar att fiska i de här EU-skeptiska vattnen och det rikserar att påminna väljarna om de här optimistiska argumenten som Hägglund och hans partieldarkollegor använde när de en gång kampanjade för ett svenskt medlemskap.