Uppsalaborna fortsätter att köra dubbat

1:27 min

Trots dubbdäcksförbudet på Kungsgatan i Uppsala, verkar Uppsalaborna fortsätta att köpa huvudsakligen dubbade däck till sina bilar. Det visar en rundringning som Upplandsnytt gjort till däckfirmor i Uppsala.

Luften i centrala Uppsala ser enligt de senaste mätningarna ut att ha blivit bättre, och från kommunens sida tror man att dubbdäcksförbudet på Kungsgatan är en av orsakerna.

Förbudet på Kungsgatan har funnits i två år nu. Trots det så har bilfirmorna inte märkt någon skillnad i kundernas val av dubbade eller dubbfria däck.

 – Det är fler som är tveksamma på vad de ska välja, men det är ungefär lika många som väljer dubbdäck. De dagar det är riktig ishalka måste man ha dubbdäck, säger Fredrik Hållander på Däckia.

 – Nej, vi märker ingen skillnad alls faktiskt. Det är precis som vanligt. 20 procent väljer dubbfria, säger Kristoffer Widman på Bilteknik i Uppsala.

 – Nej, jag har inte märkt någon större skillnad. Vi hade laddat med mera friktionsdäck, men det är ingen skillnad vad jag märker, säger Fredrik Blomqvist på Däck City.

 – Ja, skillnaden som vi märker här på Rogers däck är att de som köper nya däck nu funderar på "var bor jag?" "Kör jag på kungsgatan?". Det var ju inte en fråga innan förbudet kom. Yrkestrafiken som budbilar och så, de utrustar sina bilar med dubbfria däck idag, det gjorde de ju inte förut.


Karima Edell
P4uppland@sverigesradio.se