Dyrt för fotbollsklubbar med bengaler

1:46 min

Förbud mot bengaler har inte stoppat fyverkerierna i samband med fotbollsmatcher. 2012 betalade Göteborgsklubbarna Gais och IFK Göteborg tillsammans 230 000 kr i böter till svenska fotbollsförbundet, och merparten av böterna dömdes ut på grund av bengaleldar.

Förbudet mot pyroteknik kom för att höja säkerheten. Men vissa menar att läktarna blivit farligare.

– Nu när det är olagligt då gömmer sig folk i folkmassor och duckar för att inte bli identiferade. Man slänger sin bengal istället för att hålla i den och då blir det farligt.

Fredrik Carlsson är ordförande i Gais supporterklubb Gårdakvarnen. Han tycker att läktarna var säkrare innan 2009 då man skärpte lagen, som gjorde att de som eldar riskerar att portas från matcherna.

– Då stod man säkert längst ner vid räcket. Man sa till folk att nu tänder jag en bengal så du får flytta på dig, och då gjorde de det och då hade vi nästan inga skador.

När pyroteknik tänds på läktarna dömer Svenska fotbollsförbundet ut böter till den klubb som anses ansvarig.

Gais varit värst i klassen när det kommer till att betala böter i Göteborg. 2012 bötade man 130 000 kronor. Tätt följt av IFK Göteborg med 100 000 kronor. Och det är summor som stämmer bra överens med hur det sett ut tidigare år.

Gais supporterklubb arbetar aktivt för att pyroteknik ska tillåtas under ordande former. Men Erik Nord, operativ chef för polisen i Västra Götaland tror inte på den idéen.

– Det kan ta eld, Man kan alltså få direkta skador och just genom faran, elden får man många människor i rörelse och då risker folk att trampas ner och klämmas under den panik som uppstår.

– Pyroteknik hör inte hemma på fotbollsarenor.

Från göteborgsklubbarna är den officella hållningen tydlig. Pyroteknik är inte tillåtet, och den som gör det får stå för kostnaden. I slutändan är det klubbarna som får punga ut, då den skyldige inte kan identifieras.

Adam Samara

adam.samara@sr.se