jönköping

Skärpning slår mot funktionshindrade

0:52 min

Sedan fyra år tillbaka bor 27-åriga Hanna i egen lägenhet i Jönköping tack vare personlig assistans 15 timmar om dygnet. Men nu kan det vara slut med det. Försäkringskassan har skärpt sina regler.
- Jag orkar inte tänka tanken hur hennes liv blir i fortsättningen, säger Hannas mamma Annika Renöfält Grahn.

Hanna föddes tre månader för tidigt, och fick i samband med förlossningen skador på hjärnan. Det gav henne en funktionsnedsättning som påverkar henne både fysiskt och mentalt.

Försäkringskassan omprövade behoven av personlig assistans i höstas, och enligt nya regler blev beslutet att det räckte med 15 timmar i veckan.

- Hela hennes livssituation blir förändrad i ett enda slag. Det innebär att hon får flytta från sitt hem, att hon blir av med sina personliga assistenter som känner henne sedan lång tid tillbaka och hon kan inte ha kvar sin hund. Hennes livskvalitet blir så mycket sämre, så jag orkar inte tänka tanken hur hennes liv blir i fortsättningen, säger Hannas mamma Annika Renöfält Grahn.

Sedan 2008, då Hanna flyttade hemifrån, har hon haft personlig assistans aktivt 15 timmar om dygnet. Försäkringskassan omprövar de här besluten regelbundet, och nu har de i stället konstaterat att Hanna har ett grundläggande behov av assistans 15 timmar i veckan.

Eftersom att Hanna inte kan bo kvar i sin lägenhet, kommer hon att behöva flytta från sitt hem.

Bakgrunden till den nya praxisen är en dom som kom i Kammarrätten 2009.

- Då fick vi nya riktlinjer som var i enlighet med domstolens beslut. Med tanke på den här praxisen och våra förändrade riktlinjer är det så klart fler som får minskat antal assistanstimmar än som får ökat antal timmar. Så har det blivit i praktiken, säger Klas Rydell, områdeschef på Försäkringskassan i Jönköping och Värnamo.

- Att Försäkringskassan lutar sig mot en ny praxis är för mig helt ofattbart, eftersom det i varje fall ska vara en individuell bedömning. Jag förstår inte hur man kan fatta ett sådant här beslut, säger Annika Renöfält Grahn.