Petra Mede leder Eurovision Song Contest 2013

1:14 min

Det blir Petra Mede som leder Eurovision Song Contest i Malmö i maj. Hon presenterades strax innan lunchtid på en presskonferens i Operakällaren i Stockholm, där Ronnie Ritterland från P4 Extra, Arash Mokhtari från P3 Nyheter och SR Internationals Kris Boswell fanns på plats och rapporterade direkt.

Petra Mede, ståuppkomiker, programledare och skådespelare, säger att hon  direkt tackade ja till att leda ESC och att hon hoppas kunna bli ihågkommen för sin humor och säger att det i henne alltid finns en vilja att överraska.

– Det känns härligt och skönt, nu börjar arbetet, säger Petra Mede till SVT, och tillägger att det har varit jobbigt att hålla tyst om uppdraget.

Petra Mede har tidigare varit programledare för svenska Melodifestivalen 2009.

– En mångfacetterad och extremt begåvad person, sa festivalgeneralen Christer Björkman strax innan avslöjandet kom, och berättade även att hon var förstahandsvalet.

I år leds alltså Eurovision Song Contest av endast en person och Petra Mede får frågan om hur hon kan påverka ett program med så starkt format. 

– Det är en utmaning, men eftersom jag är den enda personen som leder, så kan jag ge programmet en personlig touch, med hur jag ser på saker och hur jag säger saker, säger Petra Mede.

Petra Mede säger att hon ska besegra sin nervositet under den stora tv-sändningen med att tänka att hon bara pratar med en person.

– Man kan inte hela tiden gå och tänka "100 miljoner, 100 miljoner", säger Mede på presskonferensen.

Förra gången det begav sig med Eurovision Song Contest i Sverige var år 2000, sedan Charlotte Perrelli vunnit ESC året innan. Programledare då var Kattis Ahlström och Anders Lundin.

Ekot

Från presentationen av Petra Mede
P4 Extra, Svensktoppen, P3 Nyheter och SR International twittrade