LULEÅ

Martin Åhlins nya film lyfter med svarta vingar

1:33 min

Idag var det förhandvisning för kortfilmen "Hennes Svarta Vingar", av den unge norrbottniske regissören Martin Åhlin.

Sedan han gick ut filmskolan i Luleå för två år sedan, har 21-årige Martin Åhlin varit med och startat ett filmbolag i Luleå och regisserat flera kortfilmer som turnerat flitigt på internationella filmfestivaler.

Såhär säger den unge regissören om sin senaste skapelse:

– Gengremässigt kan man säga att det är en typ av skräckfilm. Den handlar om en man som heter Mikael och som bor i skogen. En dag fallen en kvinna ner på hans äng från himlen.

Hennes svarta vingar utspelar sig i en vagt medeltida bondmiljö och har filmats på friluftsmuséet Hägnan, i Gammelstad. Flera norrbottniska filmaktörer har varit inblandade.

– Det är flera gamla klasskamrater från filmsklan i Luleå som har hjälpt till och min gamla lärare Christer Engberg spelar en av rollerna. Sedan har vi haft hjälp av folk från Acusticum i Piteå och ungdomar från Tromsö i Norge och Murmansk i Ryssland.

Ett år har gått sen Martin Åhlin började skriva manus till kortfilmen. På torsdag är det officiell premiär på Folkets hus' biograf i Boden – och sedan ska filmen exponeras så mycket som möjligt.

– Jag kommer att skicka filmen till filmfestivaler över hela världen och om den tas väl emot så tänker jag prova lyckan hos SVT och se om det är något som de är intresserade av, säger Martin Åhlin, som redan nu skriver på flera nya filmprojekt, bland annat ett långfilmsmanus.