STOCKHOLM

Polisen dömer ut psykiatrisamarbete för att förebygga självmord

1:44 min

Polisen dömer ut samarbete med psykiatrin för att förebygga självmord. Polisen startade i våras ett projekt där en psykiatrisk sjuksköterska följde med i polisbilen vid självmordslarm, men den idén har alltså polisen förkastat helt. Något som Riksförbundet för Suicidprevention och Efterlevandes Stöd, (Spes) är mycket kritiskt till.

– Jag tycker det är beklagligt. Jag vet att det betytt mycket att sjuksköterska varit med. Till exempel vid de larmen det handlat om en patient som redan finns i vården som kanske gått in i en skov har man fått patienten till rätt instans direkt, säger Pirjo Stråte, ordförande för Riksförbundet för Suicidprevention och Efterlevandes Stöd, (Spes).

När projektet ”Spis”, Suicid Prevention I Stockholm, startade var polisen i Stockholm först ut i landet att bemanna en polisbil med poliser och en sjuksköterska med specialistkompetens inom psykiatri. 

Men nu ratar polisen hela idén. Något som upprört Spes som säger att utan projektet fungerar polisen endast som taxi till psykakuten. Men polisen håller inte med. 

– Vi valde att efter en prövotid att avsluta projektet för att vi behöver prioritera andra saker före. Som att använda den här resursen till att utbilda all personal att hantera människor som lider psykiskt eller fysiskt på ett bättre sätt, istället för att skapa en liten exklusiv grupp som totalt sätt hade gjort mindre nytta, säger Christian Agdur, chef för Södertörns polismästardistrikt. 

Enligt SPES finns nu risken att liv kan gå förlorade. 

– Jag vet att man har räddat liv med det här, säger Pirjo Stråte.