Konflikten mellan örnarna och vindkraften trappas upp på Gotland

4:57 min

Återigen har en debatt blossat upp om vindkraftens vara eller inte vara. Det är häckande örnar som kan stoppa stora satsningar på vindkraften på gotland.

Enligt Gotlands Allehanda har en miljardsatsning i Lojsta lagts på is, sedan myndigheterna stoppat en vindkraftspark på grund av häckande örn i området.

Och det är inte bara i Lojsta som det finns en konflikt. Tore Wizelius driver bolaget Boge Vindbruk, som för två år sedan började planera för ett 30-tal vindbruk norr om vägen mellan Slite och Visby.

Länsstyrelsen sa nej till den första planen, och i den ansökan som finns inne nu handlar det om sju kraftverk.

Tore Wizelius säger till Radio Gotland att han arbetat med ett projekt i Värmland, där en örn börjat häcka en och en halv kilometer från ett vindkraftverk, trots att myndigheterna anser att gränsen bör vara två kilometer.

De vindkraftverk som Tore Wizelius vill bygga vid ligger i närheten av några gamla kalkbrott.

– Jag kan inte se något mindre kontroversiellt ställe att bygga på. Kan man inte bygga här så kan man inte bygga någonstans.

Men Tomas Johansson på länsstyrelsens naturvårdsenhet säger att det finns ett politiskt uppdrag där Sverige åtagit att skydda örnarna.

– Det olyckliga är att regionen pekar ut områden, som ligger långt från bebyggelse, men som inte är förankrade hos naturvården.