Psykiatrins Hus i Uppsala invigs om en månad

1:50 min

Ett glaspalats som har kostat mer än 900 miljoner kronor öppnar snart på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det handlar om Psykiatrins Hus som invigs om en månad.

Möblerna är ännu inte på plats när vi kikar runt på en vårdavdelning bakom glasfasaden. Väggarna går i lite olika färger: grått, brunt, grönt och vitt.

– Ja, lite organiska och naturnära färger, säger psykiatrins chef Åsa Hagberg.

Snart går flyttlasset. Den 26 februari invigs byggnaden. Och veckorna efter flyttar psykiatrin som nu är utspridd i stadsdelen Ulleråker in på Akademiska sjukhusets område.

912 miljoner kronor har Psykiatrins hus kostat att bygga. Eller så kan man säga att lokalkostnaderna för landstinget ökar med 40 miljoner kronor per år.

– Jag har längtat efter Psykiatrins hus. Det har tagit många år. Men nu är vi där. Och det känns fantastiskt, säger skötaren Lena Dannberg som är en av 500 personer som ska jobba i Psykiatrins hus.

Hon jobbar på en vårdavdelning där missbrukare får hjälp att sluta med droger. Avdelningen håller till i Ulleråkersområdet i den gamla slottsliknande vita byggnaden. Fint, men gammalt och lite slitet. Och så är det ganska långt till övriga kollegor inom psykiatrin som finns utspridda i stadsdelen. Något som kan vara en nackdel säger sjuksköterskan Sofia Lindblad:

– Här är vi otroligt utsatta i dag. På helgkvällarna är vi bara tre personal - oftast med sexton patienter. Händer det något då så är vi väldigt utsatta, säger hon.

I Psykiatrins hus blir det däremot nära till kollegor på andra avdelningar som kan hjälpa till vid behov. Psykiatrins ledning räknar också med att det då går att spara pengar genom att det behövs färre timanställda. Men också att samarbetet inom psykiatrin kan förbättras.

– Det bästa med att flytta in i Psykiatrins hus blir att få alla fantastiska kollegor runt omkring sig varje dag, säger Åsa Hagberg som är psykiatrins divisionschef på Akademiska sjukhuset.