Misstänkt mutbrott på Migrationsverket

1:37 min

En anställd och en tidigare anställd vid Migrationsverket har gripits misstänkta för grovt mutbrott efter att ha sålt falska handlingar till medborgare utanför EU.

– De här personerna ska ha kommit hit från Afrika och Mellanöstern och velat stanna i landet. Det är enklare att få uppehållsrätt än uppehållstillstånd, uppehållsrätt får man om man är EU-medborgare. Och så har man med hjälp av falska handlingar gjort dem till EU-medborgare. Då har de fått betala för falska handlingar och sedan har de också fått betala för att de fått uppehållsrätt här i landet, säger statsåklagare Nils-Eric Schultz som är förundersökningsledare.

Uppehållsrätter är något som medborgare i EU- och EES-länder samt deras anhöriga kan få. De kan då vistas i Sverige mer än tre månader utan uppehållstillstånd.

Det var vid Migrationsverkets interna granskningar som det upptäcktes att anställda vid myndigheten mot betalning utfärdat falska handlingar. Brotten ska ha begåtts före 2008, då en av personerna slutade, den andra är fortfarande anställd, men är sedan ett par år tillbaka tjänstledig.

Migrationsverket kontaktade polisen i början av sommaren och de två personerna anhölls i förra veckan och greps i morse misstänkta för grovt mutbrott.

Anders Danielsson, generaldirektör på Migrationsverket, vill inte gå in på hur man upptäckte de misstänkta mutbrotten, men han säger att rutiner och regler ska gås igenom för att förhindra otillåten påverkan och mutbrott. 

– Det är viktigt för oss som statlig myndighet att stå utanför detta, att vi inte är mutbara. Nu har det hänt och det kan säkert hända i framtiden. Vad vi måste göra är att minska risken för detta genom bra utbildning, bra chefs- och ledarskap och bra rutiner för att upptäcka någonting sådant här. 

– En sak som vi definitivt måste överväga är en whistleblowerfunktion, där anställda anonymt kan anmäla så att säkerhetsavdelningen närmare kan granska det, säger Anders Danielsson.