Naturvårdsverket: 18 vargar ska skjutas

1:53 min

Naturvårdsverket tänker ge grönt ljus för vargjakt, erfar Ekot. Det ska bli möjligt att skjuta 18 vargar i sammanlagt nio revir runt om i landet.

Enligt uppgifter till Ekot kommer Naturvårdsverket att besluta om en slags genetisk riktad jakt på varg som kommer att ske nu i vinter, en jakt som har diskuterats under hösten. Enligt Ekots källor handlar det om totalt 18 vargar som ska skjutas, nio så kallade alfadjur, flockledardjur,  och nio andra vargar.

Totalt skulle jakten ske i nio vargrevir, två djur i varje revir.

Enligt de uppgifter Ekot har fått finns redan förslag på revir. Det skulle beröra revir i Värmlands län, i Örebro län, Jämtland, Dalarna och i Västmanlands län.

Jakten kommer att ske inom några veckor, eftersom man inte vill skjuta vargar efter att parningen har ägt rum, vilket brukar ske i slutet av februari och i mars. Naturvårdsverket har ännu inte offentliggjort några uppgifter, men flera personer med insyn i arbetet ger samstämmig information.

Diskussionen om vargjakt tog i fart i höstas när Naturvårdsverket först gick ut och deklarerade att man från myndighetens sida inte bedömde att det var aktuellt med en licensjakt vintern 2013, på det sätt som hade bedrivits tidigare år, eftersom man då räknade med att få ny kritik från EU-kommissionen. I stället öppnade man från verkets sida för selektiv jakt inriktad på revir med väldigt hög inavelsgrad.

Naturvårdsverket gav sen rovdjursforskare på Grimsö forskningsstation uppdraget att utreda förutsättningarna för sådan jakt. I december kom rovdjursforskarnas besked att det går att ha en genetiskt riktad jakt på varg som förbättrar vargstammens status. 

Samtidigt har andra forskare, genetik vid Stockholms universitet avrått från den här typen av jakt med tanke på vargstammens storlek och att det inte ännu skett några utplanteringar  av vargvalpar.