Stora banker erbjuder blancolån vid bostadsköp

2:50 min

Ekots kartläggning visar att alla stora banker erbjuder kunder så kallade blancolån, lån utan säkerhet till högre räntor, vid bostadsköp. Hos den statliga banken SBAB gavs mer än vart femte bolån förra året ihop med ett blancolån.

På en visning i Hammarbyhöjden i Stockholm träffade Ekot Linn Ahlén som letar lägenhet:

– Man ska väl ha råd att köpa en lägenhet. Men samtidigt så är det en väldigt stor summa, 15 procent av 1,6 miljoner, det är inte alla som har råd till den kontantinsatsen. Ska man låna till det så blir det väldigt hög ränta på de lånen. Det är väldigt svårt för alla unga.

Hur mycket skulle du behöva ta i ett sådant blancolån?

– Skulle man köpa den här så skulle jag behöva 250 000 kronor i kontantinsats.

Som du skulle behöva låna till?

– Ja. Precis.

Linn Ahlén har sparat pengar själv, hon ska få hjälp av sina föräldrar, och hon funderar också på att ta ett blancolån, ett lån utan säkerhet, med högre räntor än vanliga bolån. Linn vet vad hon gör, hon har själv arbetat på bank.

När vi nu frågar bankerna SEB, Swedbank, Nordea, Handelsbanken, Länsförsäkringar bank, Danske bank och SBAB om de erbjuder blancolån så svarar alla bankerna ja på frågan. 22 procent av alla bolån hos SBAB ifjol gavs tillsammas med ett blancolån. Håkan Höijer är chef för privatmarknaden på SBAB:

– Innan bolånetaket så hade vi en gräns på 95 procent, med fem procents kontantinsats. Med det här så kan det bli en likartad situation. Men det är så som regelverket från Finansinspektionen är utformat så det är inget konstigt med det. Vi ger blancolån på upp till 350 000 kronor. Det är så som det är på hela marknaden, inget speciellt för SBAB.

Men är inte det att runda bolånetaket?

– Nej, det är helt sanktionerat av Finansinspektionen.

Som vi tidigare har berättat om så ska Finansinspektionen göra en större analys av just svenskarnas bolån, för myndigheten vet inte fullt ut hur lånen till bostadsköp görs. Så här sa Magnus Karlsson, tillförordnad analyschef på Finansinspektionen den 23 januari:

– Vi har inte fullständig koll på hur man finansierar lånen över 85 procent. Men i och med att vi tar in ett så stort stickprov och ställer kvalitativa frågor till bankerna, så får vi en god kontroll på hur bostaden finansieras totalt sett.

Kan man tolka det som att ni är lite bekymrade över frågan eftersom ni utökat undersökningen?

– Hushållens skuldsättning är viktig så ja det stämmer, vi vill titta noga på den frågan.

Frågan är vad som är bäst för den som lånar pengar. Vi frågar Håkan Höijer på SBAB.

– Självklart var det gamla sättet det bästa. Men det är ett regelverk som kom från Finansinspektionen och då följer vi det, säger Håkan Höijer.

För Linn Ahlén gäller det nu att undersöka var hon kan få ett tag på ett blancolån billigast:

– Man får ju alltid kolla runt. Det är inte säkert att min bank där jag har mina besparingar i dag ger bäst ränta.