Förhandlingar om jobbpakt ser ut att spricka

Regeringens prestigeprojekt jobbpakten med facket och arbetsgivarna ser ut att spricka redan innan den har blivit verklighet.

Enligt LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson går det nu inte längre att nå en trepartsuppgörelse i syfte att få in fler unga på arbetsmarknaden.

– Jag trodde att detta skulle gå i hamn men i morse ringde Urban Bäckström mig och sa att Svenskt Näringsliv har bestämt sig för att säga nej till det förslag vi har diskuterat. Därför blir det ingen trepartsöverenskommelse om en jobbpakt, vilket jag verkligen beklagar djupt för alla arbetslösa ungdomar.

Jobbpakten lanserades av statsminister Fredrik Reinfeldt i somras. Bland annat skulle 30 000 jobb komma till genom att staten, facket och arbetsgivarna tillsammans skapade introduktionsavtal för dem under 25 år. Ungdomarna skulle få 75 procent av lönen och resten av arbetstiden ägnas åt utbildning.

Regeringens har velat bidra med sänkt arbetsgivaravgift för de arbetsgivare som tar in introduktionsanställda. Och facket har lockats med sänkta a-kasseavgifter.

Enligt LO:s Karl Petter Thorwaldsson är det alltså arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv som nu har sagt nej till jobbpakten, eftersom man inte velat gå med på att frysa nya uppluckringar av anställningsskyddet. Och regeringen har LO bara gott att säga om i dag.

– Jag skäller inte på regeringen och Anders Borg, jag tycker att de har betett sig anständigt. Och på andra sätt vi kan bidra för att få ned massarbetslösheten tänker vi fortsätta vara konstruktiva, tyvärr var inte Svenskt Näringsliv mogna för det, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Men arbetsgivarna har en annan bild av varför jobbpakten ser ut att falla. LO har kommit med flera nya absoluta krav, säger Svenskt Näringslivs vice VD, Christer Ågren.

– De har kommit med ultimativa krav som inte har med möjligheten att ge ungdomar jobb att göra, utan med att de vill flytta fram positionerna gentemot jobbpakten helt ovidkommande frågor.

Vilka frågor då?

– Till exempel att man ska frysa förändringar i arbetsrätten och inte genomföra några förändringar under ett antal år, säger Christer Ågren, vice VD Svenskt Näringsliv.

Finansminister Anders Borg säger i en kommentar att det hade varit bra med ett handslag mellan LO och Svenskt Näringsliv, men nu hoppas han att förhandlingarna får föras på branschnivå mellan fack och arbetsgivare.

Anders Borg vill inte bekräfta om jobbpakten spruckit.

– Vi tror att det finns goda förutsättningar att föra förhandlingarna framåt, sa han vid en snabbt insatt pressträff på tisdagskvällen.

Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven hade hoppats på mer.

– Eftersom ungdomsarbetslösheten är vårt stora problem i Sverige så är det ju väldigt tråkigt för vi behöver alla medel för att komma tillrätta med det. Det här var ett av de medel som skulle göra verkan. Men regeringen satte det här som det enda medlet. Nu har det misslyckats och då står regeringen där tomhänt. Det är en stor prestigeförlust för regeringen och för statsministern.