samhälle

"Främlingsfientlig sajt har tagit på sig dådet"

9:22 min

Lars Alkners uppmärksammade artikel om Sverigedemokraterna gjorde att Värnamo Nyheters hemsida låg nere efter en överbelastningsattack. Emanuel Karlsten förklarar vad det innebär.

Lars Alkner fick i går över tusen kommentarer på sin artikel där han bytte ut ordet invandrare mot ordet Sverigedemokrat. Senare på kvällen kraschade Värnamo Nyheters sajt efter att ha blivit utsatt av en så kallad D-Dosattack.

– Det är en överbelastningsattack. Där många skickar väldigt många besök till en sajt. Om man ska jämföra det med världen utanför nätet så är det om man skickar in jättemånga människor till en butik så att ingen annan kommer in där, säger journalisten och föreläsaren Emanuel Karlsten.

Hur går det till?

– Det finns  flera olika sätt och jag är inte tekniskt superkunnig, men antingen kan man samordna det med andra personer. De går in och använder flera program så det blir väldigt många träffar på sajten. Eller att få som är duktiga och har uppbyggda nätverk gör det. Det behöver inte vara 10 000-tals som sitter bakom sina datorer och gör det, förklarar Karlsten.

Enligt Lars Alkner själv så är det en grupp eller sida som stängt ner sajten. Något som händer ofta, enligt Emanuel Karlsten.

– Det har funnits människor som har tagit på sig dådet från främlingsfientliga sajter. Om någon skriver något vänligt mot flyktingar, invandrare eller skriver något kritiskt mot Sverigedemokraterna så går det ett slags uppror i de kretsarna. Att de ska gå in och bomba med frågor eller förstöra och det har vi sett flera gånger på nätet den senaste tiden, menar Karlsten.