80 år sedan nazisterna tog makten i Tyskland

1:48 min

I dag är den 80 år sedan Hitler och nazisterna kom till makten i Tyskland. Ekots reporter har träffat Margareta Heinrich i Berlin, som var nio år när Hitler kom till makten.

Margareta stannar till vid en stor bild på nazistledaren där han i en öppen bil hälsas av jublande sympatisörer efter att ha blivit utsedd till rikskansler.

– Det är obegripligt, men det fanns en beundran för honom, minns Margareta Heinrich.

Vi står i museet Topograhie des Terrors mitt i Berlin, som är byggt på ruinerna av bland annat nazisternas säkerhetspolis Gestapos kontorsbyggnad. Här invigdes i dag en av de många utställningarna som ska minna och bearbeta Hitlers maktövertagande, och det som sen hände.

Den 30 januari 1933 utsågs Adolf Hitler till rikskansler av den dåvarande tyske presidenten Paul Hindenburg. Sex år senare inledde Hitler andra världskriget och beordrade förintelsen av judar och andra grupper.

– Folk var bländande av honom, men det fanns också en väldigt rädsla, säger Margareta Heinrich.

Hon menar att nu när hennes generation långsamt dör ut så måste informationen och undervisningen i skolorna bli ännu bättre för att Tysklands illgärningar under nazisternas styre inte glöms.

– Jag är lite orolig, för jag kunde aldrig föreställa mig att nazister kunde begå sådana illdåd i Tyskland igen, säger Margareta Heinrich och syftar på den nynazistiska terrortrion NSU, som upptäcktes hösten 2011 men som under 2000-talet oupptäckta kunde begå nio mord på invandrare och ett på en polis.

Förbundskansler Merkel sa i samband med att utställningen invigdes att det måste vara en ständig varning för oss tyskar att mänskliga rättigheter inte försvarar sig själva, och att friheten inte består av sig själv

Och den unga studenten Madelene tycker att dagens satsning är viktig, för som de säger, man kan inte utesluta att det händer igen.

– Det kan mycket väl hända igen någonstans, därför är såna här dagar viktiga, säger hon.