Swedbank delar ut 10 miljarder till ägarna

1:32 min

Efter att ha redovisat ett starkt resultat för 2012 går Swedbank emot finansminister Anders Borgs uppmaning att inte höja utdelningen till aktieägarna. Bankens styrelse föreslår att utdelningen nästan ska dubbleras jämfört med året före.

Omkring tio miljarder kronor ska delas ut till ägarna. Vd Michael Wolf tycker inte att det är något problem för banken att betala ut så mycket pengar.

– Vi har en kapitalbas som är stor nog för att klara väldigt stressade scenarier. Det visade Riksbankens senaste stabilitetsrapport. Trots utdelningsökningen kommer vi fortsätta att bygga kapital mellan kvartalen, säger Wolf.

Swedbank gjorde ett mycket starkt sista kvartal under 2012. Vinsten hamnade på nästan fem miljarder kronor, en kraftig förbättring jämfört med samma kvartal 2011.

För helåret låg resultatet före skatt på 18,5 miljarder kronor, en ökning med 20 procent jämfört med 2011.

Swedbanks styrelse föreslår att utdelningspolicyn ska höjas från 50 procent till 75 av vinsten efter skatt. Per aktie blir det 9,90 kronor mot 5,30 kronor i fjol.

Tidigare i vinter har finansminister Anders Borg varnat bankerna för att dela ut vinsterna. Han vill i stället att bankerna ska behålla pengarna i företagen för att ännu bättre kunna stå emot kriser.

– Det är inte ett läge där bankerna bör dela ut pengar till aktieägarna, sade Borg till Ekot i november i fjol.

Även Sveriges största bank Nordea kom med sin rapport i dag. Vinsten var ungefär nio miljarder kronor för det fjärde kvartalet.

För helåret ökade vinsten med 16 procent till drygt 35 miljarder kronor. Nordea behåller däremot sin utdelningspolicy oförändrad på drygt 40 procent av vinsten efter skatt.