Vänsterpartiet vill se en översyn av bolånetaket

2:12 min

Efter Ekots rapportering om att alla storbanker erbjuder kunder dyrare blancolån istället för topplån så kräver nu Vänsterpartiet en diskussion om bolånetaket med finansmarknadsminister Peter Norman.

– Det är ju ganska tydligt att det här bolånetaket som infördes kringgås av bankerna, säger Ulla Andersson, som är ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet.

– Det tycker vi är väldigt allvarligt, så vi vill gärna se en översyn av bolånetaket, men också se ett förslag på att införa amorteringskrav på nya lån.

För drygt två år sedan införde Finansinspektionen bolånetaket - att varje ny bostad bara ska belånas till 85 procent, minst 15 procent av lägenheten eller villan ska betalas kontant.

Ekot har frågat alla stora banker i landet om de erbjuder kunder blancolån vid bostadsköp, lån utan säkerhet till en högre ränta. Och alla svarar ja.

Men Håkan Höijer, chef för privatmarknaden på statliga banken SBAB, håller inte med om att de kringgår bolånetaket genom att ge blancolån:

– Nej, det är helt sanktionerat av Finansinspektionen.

Men Ulla Andersson kräver nu en debatt om bolånetakets effekter.

– Jag kommer att lämna in en fråga till ministern i dag och se vad jag får för svar på den i debatt framöver.

Finansmarknadsministern duckar så här långt och hänvisar till att Finansinspektionen ska utreda saken.

– Det här är en fråga som Finansinspektionen ska utreda så jag får hänvisa till inspektionen i den frågan.

En sak är Peter Norman och Ulla Andersson överens om - att svenskar borde amortera mer på sina lån. Peter Norman vill inte lagstifta men säger att regeringen kommer komma med ett förslag.

Under dagen har vi på Sveriges radio har fått in telefonsamtal, mail och berättelser om just bostadsmarknaden och bolån. Och några av historierna vittnar om att just SBAB, som ju är statens egen bank, är offensiva när det gäller just blancolån. Peter Norman igen:

– Återigen. Jag vill se Finansininspektionens rapport innan jag uttalar mig i frågan.

Men det här är din egen bank som du själv chefar högst över?

– Ja, men SBAB är en liten spelare, men jag vill se hur marknaden ser ut i sin helhet och jag inväntar då Finansinspektionens rapport.

Nyligen gick Riksbankschefen Stefan Ingves ut och sa att han kan tänka sig statliga regler om obligatorisk amortering på bolån. Något som Vänsterpartiet alltså tycker vore bra.

– Dels minskar den enskildas skuldsättning, men också den totala skuldsättningen i samhällsekonomin. Det är ett rimligare krav än ett bolånetak i det här läget, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson.