KRONOBERG

Bonus till inkassobolag för patientfakturor

2:04 min

Landstinget betalar bonus till inkassobolaget som sköter indrivningen av de försenade patientfakturorna. Det kan röra sig om miljonbelopp i provision beroende på hur väl bolaget lyckas driva in pengarna, enligt avtalet. Drygt 4 000 fakturor har redan hamnat hos inkasso sedan november förra året.

Det är många som missat att betala sin faktura som kan komma lite när som helst under månaden. Det har vi berättat tidigare. Vanliga människor, kanske äldre som alltid skött sina räkningar exemplariskt får nu brev med hot om inkasso.

Inger Rentsch från Tävelsås betalade sin faktura ett par dagar för sent i mellandagarna, och fick en chock när hon sex dagar senare fick ytterligare en faktura med krav på själva påminnelseavgiften på 50 kronor. Med hot om inkasso. Hon är upprörd.

– Att få inkassoindrivning på sig efter bara en faktura! Nu var det bara hotelser och det sa jag ju till hon på landstinget att de hotar ju med inkasso, säger Inger Rentsch som tvingats lägga mycket tid på att ringa både till inkassobolaget och landstinget på grund av kravfakturan på 50 kronor.

– Man blir arg till slut och har man inte varit inblandad i det här med inkasso tidigare så tar man ju hårt på det. Man har ju hört att har man för mycket sådant får man inga lån och ingenting, då är man ju stoppad hela vägen, säger Inger Rentsch som kräver att landstinget inför möjligheten att betala med kort igen.

Och ju snabbare och bättre inkassobolagets är på driva in pengar från patienterna, desto lönsammare för bolaget. Landstinget betalar nämligen förutom en fast betalning varje år, även ut provision till Svea Inkasso. Är inkassobolaget riktigt på hugget kan bonusen bli runt 6 miljoner av skattebetalarnas pengar under fem år. Det kan man läsa i avtalet som P4 Kronoberg tagit del av.

”Om leverantören har en lyckandegrad för inkassoärenden på 50% utgår prestationsbunden provision med 10 % av inbetalt belopp. För varje tillkommande procent överstigande 50% i lyckandegrad utgår provision med ytterligare 0,35% av inbetalt belopp” står det bland annat i avtalet.

Sedan landstinget införde förbud mot att betala avgiften med kort eller kontanter i november förra året har cirka 1 500 fakturor i månaden hamnat hos inkasso. 

Vi frågade Suzanne Frank, moderat landstingsråd hur etiskt hon tycker det här avtalet med Svea Inkasso är?

– Ja, det kan man ju naturligtvis diskutera, å andra sidan tycker jag att det är bra att vi har ett bra och vettigt system för att få betalat för våra patientfakturor, men vi kommer att följa upp det här väldigt noga för att se om det behövs göras justeringar, säger Suzanne Frank.