Ny skylt skapar förvirring på Frölunda torg

1:43 min

Ett vägmärke som märker ut en laddningsplats för elbilar skapar förvirring vid Frölunda torg i Göteborg. Transportstyrelsen menar att det är tydligt vad som avses med skylten, men när Birgit Arvidsson skulle parkera sin bil möttes hon av en rad lappade bilar.

– Jag körde in på parkeringen, tittade på skylten och funderade på vad den betydde. En bil med en sladd, och så stod det en stolpe framför. Så bra tänkte jag, då kan man få motorvärmare, säger Birgit Arvidsson.

Innan hon hann parkera sin bil kom en kvinna som själv just blivit bötfälld fram och varnade Birgit för att parkera där. Hon upptäckte då att bilarna runtomkring alla hade fått p-böter.

– Det var fem stycken bilar som stod där, alla lappade.

När Birgit kom tillbaka en timme senare hade ytterligare två bilar fått parkeringsböter.

– Skylten är inte lätt att tolka, det borde stå att det är elbilar det handlar om, säger Birgit.

På Transportstyrelsen menar man att en bild ofta inte kan symbolisera allt, och att det inte bara är att sätta dit en förklarande text. Anna-Karin Bergström är sektionschef på Transportstyrelsen och var med och ritade vägmärket, som kom 2011. Hon förklarar varför vägmärket ser ut som det gör.

– Dels så vill man ha en symbol för den är oftast internationell och lätt att tyda, och den är lätt även för de som inte pratar svenska. Sedan är det så att i och med att märket betyder en sak så får man inte förklara det med en tilläggstavla. Tilläggstavlan ska ge kompletterande information och vägmärket betyder ju redan en sak. Birgit Arvidsson kan med facit i hand ha förståelse för skyltens utseende, men tror att långt ifrån alla förstår dess betydelse vid första anblicken.

– Jag tror att väldigt många kommer att få p-böter och det känns orättvist, säger Birgit Arvidsson.

Hanna Sandgren
hanna.sandgren@vastekot.se