Mineralprofessor: Gruvan i Kaunisvaara överlever

5:52 min

Magnus Eriksson, professor i mineralekonomi vid Luleå tekniska universitet, är lugn för att gruvverksamheten kommer att fortsätta i Pajala, trots Northlands ekonomiska trångmål.

Däremot är han inte säker på i vilken regi verksamheten kommer drivas vidare.

– Northland har räknat fel, så enkelt är det. Aktieägarna kommer att kräva ut ansvar för det. Att det kommer in nya delägare och blir omflyttningar i företagsledningen, det är oundvikligt, konstaterar Magnus Eriksson, professor i mineralekonomi.

Samtidigt säger han att fenomenet inte är ovanligt och hänvisar till ett betydligt större järnmalmsprojekt i Brasilien som är fyra år försenat och kostar dubbelt så mycket som planerat.

– Det är naturligtvis inget försvar för Northland, men vi får inte glömma att det är svåra saker.

Hårdvarumässigt menar Magnus Eriksson att bolaget fortfarande är trovärdigt även om marknadsvärdet på aktierna är rekordlågt.

– Sedan är det klart att det är förvånansvärt att de inte knystat om de här ekonomiska svårigheterna tidigare, där har man gjort en miss på något sätt.

Professorn i mineralekonomi är noggrann med att påpeka om att det inte handlar om varken eller bubbla eller luftslott.

– Efterfrågan på järnmalm är fortfarande stor. Här finns tillgångar att använda och det blir en gruva i Pajala, det är jag övertygad om.

Och just efterfrågan på järnmalm gör att Magnus Eriksson menar att det finns många intressenter.

– Finns många som vill kasta sig över det här; stålverk som vill försäkra sig om tillgång på järnmalm eller kanske kinesiska investerare...

Magnus Eriksson hoppas att en konkurs kan undvikas eftersom det skulle innebära förseningar av gruvdriften. Men om konkursen skulle bli ett faktum tror han inte på svenska bolag som köpare.

– Det finns väldigt mycket psykologi som talar mot LKAB som köpare. Det har ju i alla år varit ointresserade av Kaunisvaara. Och jag tror inte heller på Boliden. Det handlar i så fall om mer långväga investerare.