Dramatisk ökning av sexuellt våld i Egypten

2:47 min

Mer än 50 människor har dödats i Egypten den senaste veckan, i det värsta våldet sedan president Mursi kom till makten. Men i skuggan av detta våld sker också en dramatisk ökning av sexuellt våld mot kvinnor. På och omkring Tahrirtorget förra fredagen utsattes minst 19 kvinnor för sexuella övergrepp. Vår korrespondent har träffat den frivilligorganisation mot sexuella trakasserier som var med och räddade flera av de unga kvinnorna.

– Jag trodde aldrig att det här kunde hända. Jag är fortfarande traumatiserad, säger Mariam Kirollos, som är en av de ansvariga inom aktionsgruppen mot sexuella trakasserier.

Hon befann sig i gruppens så kallade operation room på Tahrirtorget i fredags. Hon tog emot samtal, skickade ut räddningsteam och tog hand om unga kvinnor som förts till säkerhet – vissa först efter att ha klätts av nakna och fingervåldtagits av klungor av män på torget. Förra fredagen var det värsta jag sett, säger Mariam.

– Till och med våra egna volontärer – män och kvinnor – antastades.

Sex av de 19 unga kvinnor som räddades behövde vård, en av dem opererades akut efter att ha knivskurits i underlivet. Inga av dessa unga kvinnor vill träda fram offentligt och aktionsgruppen skyddar deras identiteter mot framförallt media, som enligt Mariam hänsynslöst publicerat namn och detaljer när de kommit åt.

Jag träffar Mariam på ett möte där aktionsgruppsgruppen undervisar och informerar nya volontärer.

Ett par hundra unga kvinnor och män mellan 20 och 30 år sitter på golvet och lyssnar när frivilliga som 23-årige Ahmed delar med sig av sina erfarenheter.

– Det viktiga är att komma fram till flickan som är omringad – man får slå sig fram och vara beredd på att själv bli både misshandlad och antastad. Det går inte att kommunicera med förövarna, de är som sjuka, galna, och blir vansinniga när man tar deras byte ifrån dem, säger Ahmed.

– Jag kände plötsligt hur någon bakom mig stoppade ner handen i mina jeans när jag försökte nå fram till en ung kvinna som fått sina kläder avslitna.

Varken Ahmed eller någon av de andra unga männen som ingår i aktionsgruppen mot sexuella trakasserier har ord för den skam de känner för sina landsmän.

Journalisten Wael Eskander säger att han försöker låta bli att tänka och analysera och i det här läget bara handla.

– Det bästa är att inte tänka för mycket på vad det här betyder, men att försöka göra något.